VSG Congres: Tijd voor herstel én vernieuwing

Woensdag 22 september - Utrecht -

Sterker, relevanter én inclusiever

U heeft het een vol jaar moeten missen, het VSG-congres. Ieder jaar weer een hoogtepunt op de agenda. In de verwachting dat we na de zomer elkaar weer fysiek kunnen treffen, nodigen VSG en gastgemeente Utrecht u van harte uit om op woensdag 22 september deel te nemen aan het jaarcongres. In de prachtige Domstad kunt u rekenen op een boordevol programma vol actualiteiten, boeiende sprekers en ontspannen momenten om elkaar weer live te ontmoeten.

Het centrale thema van het congres is: Tijd voor herstel én vernieuwing.

Samen met inspirerende sprekers en gasten blikken we kort terug op de impact van de coronacrisis, maar kijken we vooral vooruit naar het herstel van de sportsector en wat daar voor nodig is. Hoe veerkrachtig is de sport en hoe slagen we erin om sport sterker, relevanter én inclusiever te maken? En hoe verandert de rol van de overheden daarbij?

Het congres start om 09.30 en loopt door tot in de vroege avond. Afhankelijk van de toegestane bezoekersaantallen eind september als gevolg van de coronamaatregelen, hanteren we een maximum deelnemersaantal. Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan kunt u alvast een  plaats reserveren door een voorinschrijving.

Tijd voor herstel..

Nederland bezit een prachtig sportnetwerk. Goede voorzieningen, een breed sport- en beweegaanbod en een actief verenigingsleven vormen het kloppende hart van lokale gemeenschappen, brengen mensen samen en geven een gevoel van lokale identiteit en trots. Covid-19 heeft de veerkracht van dit netwerk tot het uiterste gedreven. Sommige sportaanbieders hebben zich snel aangepast, maar voor veel meer betekende het een gevecht om te overleven.

Ook de sportdeelname is hard geraakt door Covid-19. Voor miljoenen mensen is actief zijn afhankelijk van de georganiseerde sport. Biedt het hervatten van dit georganiseerde aanbod voldoende garantie op de terugkeer van deze sporters, of is daar meer voor nodig?

..én vernieuwing

Iedereen kijkt er reikhalzend naar uit om terug te keren naar hoe het was. Tegelijkertijd biedt samen herstellen ook kansen om sterker, relevanter én inclusiever terug te komen. We hebben nu de kans om de verstoring die Covid-19 heeft gebracht te gebruiken om ontwikkelingen te versnellen, om vernieuwingen door te voeren die ons als netwerk flexibeler, inclusiever en veerkrachtiger maken én dingen te doen veranderen, zodat we beter kunnen voldoen aan de behoeften van iedereen, in elke gemeenschap.

Programma (onder voorbehoud)

Aangezien het VSG-congres daags na Prinsjesdag plaatsvindt, wordt uiteraard volop aandacht besteed aan de actualiteit vanuit Den Haag. Kunnen we rekenen op extra middelen die nog meer recht doen aan de kracht van sport? Natuurlijk horen we dit graag het liefste direct van de minister van sport.

Toonaangevende sprekers trakteren u in het extra lange plenaire programma op boeiende lezingen die raken aan het congresthema Tijd voor herstel én vernieuwing. Laat u inspireren door hun verhalen en ervaringen hoe sectoren ondanks tegenslagen erin kunnen slagen om sterker uit de strijd te komen.

Ook kunt u rekenen op pittige tafelsessies waarin landelijke én lokale sportbestuurders met elkaar in debat gaan over het herstel van Nederland Sportland.

Naast het plenaire programma werken we ook aan parallelle interactieve sessies in en rond de congreslocatie. Denkt u hierbij aan onderwerpen als actieve omgevingen, betere verbinding met gezondheid en welzijn en een vitaler én inclusiever sportaanbod. In deze parallelle sessies kunt u ook kennismaken met de inspirerende sportprojecten van gastgemeente Utrecht met name op het gebied van inclusie en duurzaamheid.

Tussen de inhoudelijke programma’s bieden we u tot slot voldoende ruimte om weer eens heerlijk met collega’s van andere gemeenten, sportorganisaties én onze bedrijfspartners in gesprek te gaan. Het congres wordt afgesloten met een informeel diner.

Organisatie

Binnen de geldende maatregelen ter bestrijding van het Covid-19 virus, zorgen we voor een veilige en comfortabele omgeving waar u met collega’s van andere steden in gesprek kunt gaan.

Inschrijven

Afhankelijk van de toegestane bezoekersaantallen eind september als gevolg van de coronamaatregelen, hanteren we voorlopig een maximum deelnemersaantal. Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan kunt u deze alvast reserveren door een voorinschrijving. De officiële voorinschrijving komt over korte tijd online. Wilt u nu alvast reserveren, stuur dan een mailtje naar info@sportengemeenten.nl.