Vereniging Sport en Gemeenten organiseert in samenwerking met advies- en opleidingsbureau BMC op de volgende data weer de Workshop XL Netwerksamenwerking en Programmatisch Werken:
- Woensdag 11 juni 2025 bij De Eenhoorn in Amersfoort (inschrijving open);
- Donderdag 2 oktober 2025 bij Van der Valk in Assen;
- Woensdag 5 november 2025 bij Van der Valk in Dordrecht.
De workshop is gericht op de introductie van de basisbeginselen van het werken in netwerken als netwerkregisseur en programmatisch organiseren en werken en bestaat uit een volledig dagprogramma van 8.30 tot 16.30 uur.
Namens BMC wordt de workshop verzorgd door ervaren adviseurs en opleiders.
Doelgroep
De workshop is gericht op beleidsadviseurs Sport, Adviseurs Lokale Sport, coördinatoren Sport en Preventie en coördinatoren van Buurtsportcoaches. Ook kan de workshop interessant zijn voor senior Buurtsportcoaches.
Achtergrond
Het beleidsdomein van sport en bewegen is de laatste jaren flink in ontwikkeling. Traditioneel hebben gemeenten een rol in het faciliteren van sporten en bewegen, via het ontwikkelen en exploiteren van binnen- en buitensportaccommodaties. Daar kwam in toenemende mate ook een rol in sport- en beweegstimulering bij.
Hedendaags is het beleidsdomein stevig verankerd in het brede sociaal domein, waarbij sport en bewegen als doel én als middel van grote waarde is. Met de ontwikkeling van de lokale sportakkoorden, preventieakkoorden en het recentelijke ‘Gezond en Actief Leven Akkoord’ wordt dit verder bestendigd. In dit alles is er ook een stevige verbinding met andere domeinen, zoals het fysieke domein, gericht op vraagstukken over de gezonde en beweegvriendelijke leefomgeving.
Deze ontwikkeling, met de complexiteit en het belang van een meer integrale benadering die hieraan verbonden is, vraagt een andere manier van samenwerking tussen overheid, organisaties en inwoners. Het vraagt daarnaast steeds vaker ook om een andere manier van organiseren en werken binnen de gemeentelijke organisatie.
Waarom netwerksamenwerking en regievoering?
In het aanpakken van complexe maatschappelijke opgaven wordt in toenemende mate gewerkt in netwerken, waarbij doorzettingsmacht (grotendeels) ontbreekt bij participerende organisaties en beleidsmakers, regisseurs of coördinatoren. De samenwerkingsrelaties en het belang en verlangen dat partijen zélf hebben om bij te dragen aan de opgave zijn dan bijna belangrijker dan de doelstellingen en belangen van de opdrachtgever. Het aanpakken van de opgave is dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De theorie/methodiek van netwerksamenwerking en regievoering sluit hier goed op aan.
Waarom programmatisch organiseren en werken?
In het verlengde van het vormen van een collectief en het bundelen van de krachten rondom maatschappelijke opgaven, is het van belang om een effectieve aanpak te ontwikkelen, een passende organisatiestructuur in te richten en daadwerkelijke impact te realiseren.
Doelen
De doelstellingen bij deze workshop zijn om de deelnemer:
- Bewust te laten zijn van kenmerken en werking van actuele complexe maatschappelijke vraagstukken rondom sport en bewegen en de wijze waarop die vragen om een andere manier van organiseren en samenwerken (het waarom);
- Basiskennis aan te reiken over de methodieken van netwerksamenwerking en programmatisch werken (het hoe);
- De basis instrumenten aan te reiken om ermee te kunnen experimenteren en er zelfstandig verder in te ontwikkelen (het wat).
Aanmelden
U kunt zich nu aanmelden voor de eerstvolgende workshop XL: woensdag 11 juni 2025 bij De Eenhoorn in Amersfoort. De Eenhoorn is goed met het OV en de auto bereikbaar (hou rekening met betaald parkeren), zie hier voor meer informatie.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Er is plaats voor minimaal 15 en maximaal 25 deelnemers per workshop. De inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.
Inschrijven voor de andere data (2 oktober en 5 november) zal op een later moment mogelijk zijn.