Alert: laat uw boiler controleren

Bij de Vaktechnische Commissie Overdekte Accommodaties van VSG zijn recentelijk enkele schademeldingen gerapporteerd aan gebouwen en sportvloeren waarbij de oorzaak een defect aan de boiler was. Op basis van deze meldingen adviseert de Vaktechnische Commissie om uw boiler (extra) te laten controleren.

Schademeldingen in het kort

In Noordwijk stond het nieuwe sportcomplex van SJC onlangs blank door een gesprongen overdrukventiel op de boiler. In kleedkamers, toiletten en een sportzaal stond water waardoor veel schade werd geleden aan onder andere het hout en ledverlichting. Vermoedelijk gaan de kosten in de tonnen lopen. In Gouda waren in een jaar tijd drie gevallen van hetzelfde type boiler. Het eerste geval vond plaats op een vrijdagavond. Het overdrukventiel klapte van de boiler hetgeen pasĀ  op maandagochtend werd ontdekt. Kleedkamer, douches, gang en gymzaal liepen onder en er waren zelfs sinkholes op het speelplein van de basisschool. Recentelijk gaf in de Goudse schouwburg eenzelfde boiler problemen met (weer) het overdrukventiel. Van eenzelfde type boiler werd hierop het overdrukventiel preventief vervangen. De drie boilers stonden er al jaren. De derde schademelding kwam uit Rotterdam waar in een multifunctionele accommodatie twee van de drie aanwezige boilers kapot zijn gegaan door een probleem met de anodes. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de waterhardheid waardoor kalkafzetting is ontstaan en de zinkanodes eerder zijn opgelost dan verwacht. Ook hier liep de accommodatie veel waterschade op.

Advies

Hoewel de oorzaken niet identiek zijn en ook geen conclusies verbonden kunnen worden aan de hand van het type of de leeftijd van boiler, ziet de Vaktechnische Commissie Overdekte Accommodaties van VSG voldoende aanleiding om te adviseren om uw boiler (extra) te laten controleren op mankementen die waterschade kunnen veroorzaken. De investering in onderdelen als een overdrukventiel of anode is relatief laag en staat uiteraard niet in verhouding tot het risico op de enorme waterschade die in de (sport)accommodaties is geleden.

Verdere vragen over dit onderwerp kunt u richten aan info@sportengemeenten.nl.

, , ,

Geplaatst op: 23 november 2022