Gemeente Gorinchem Sportgemeente van het jaar 2019

Gemeente Gorinchem heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2019’ in de wacht gesleept. Dit is vandaag tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving de Gorinchemse wethouder sport Joost van der Geest uit handen van jurylid Remco Hoekman een bokaal en een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel. De prijs voor het ‘Beste Initiatief 2018/2019’ op sport- en beweeggebied ging naar Enschede voor het initiatief ‘Kom in beweging op de Regenboog!’.

De opgave voor de jury was dit jaar bijzonder lastig. Er was sprake van een close-finish met de andere genomineerde gemeenten Almere, Simpelveld en Venlo. De jury is bijzonder geïmponeerd van het sport- en beweegbeleid van Gorinchem, de samenwerking met partners en de complete aanpak van een stad van gemiddelde grootte (37.000 inwoners). De lijnen zijn kort en partners weten elkaar makkelijk te vinden. Toch heeft Gorinchem als kleine stad ook de nodige uitdagingen, mede door de grote diversiteit in de stad en de beperkte ruimte in de stad.

Gorinchem beweegt voert het sport- en beweegbeleid uit voor de stad en is duidelijk zichtbaar en bijzonder actief. ‘Iedereen doet mee’ is iets waar de gemeente zich sterk voor maakt en dat wordt ook in de praktijk gebracht. Een uitgebreid sport- en beweegaanbod voor jong en oud, gedurende het hele jaar. Ook in de zomer waar een omvangrijk en gratis zomersportprogramma wordt georganiseerd voor thuisblijvers.

Het sport- en beweegbeleid van de gemeente kenmerkt zich door een strak opgezette programmatische aanpak. Duidelijk geformuleerd en realistisch beleid dat ook nog eens mooi verpakt wordt en daardoor voor een extra stukje zichtbaarheid in de stad zorgt. Gorinchem ademt sport en vitaliteit, voor iedereen.

De verkiezing

De Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ bestaat uit twee onderdelen. Sportgemeente van het jaar: De deelnemende gemeenten hebben hiervoor onderbouwd aangegeven waarom juist hun gemeente Sportgemeente van het jaar is. Beste initiatief op sport- en beweegbeleid: Gemeenten beschrijven hun Beste Initiatief 2018/2019 op sport- en beweeggebied. Alle inzendingen zijn door een adviescommissie beoordeeld. Deze bepaalt ook de genomineerden voor de verschillende elementen van de Verkiezing Sportgemeente van het jaar 2019. De genomineerde gemeenten voor het onderdeel Sportgemeente van het jaar werden bezocht en door de adviescommissie nader bevraagd. De genomineerde inzendingen voor ‘Het beste initiatief 2018/2019’ werden op www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst en vervolgens beoordeeld door 75 collega-gemeenten, de zogenaamde publieksjury. De jury voor de Verkiezing Sportgemeente 2019 bestond uit vertegenwoordigers van VNG, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Vereniging Sport en Gemeenten.

Foto: Pjotr Wiese

Geplaatst op: 25 september 2019