Reactie RIVM op onderzoek VU rubbergranulaat

Vanavond (15 februari 2017) zendt ZEMBLA, onder de titel ‘Gevaarlijk spel – Het vervolg’ uit over de discussie rondom kunstgras. Vooruitlopend op deze uitzending heeft Zembla informatie over een onderzoek van de VU bekend gemaakt. RIVM heeft een reactie op dit onderzoek gegeven. Vereniging Sport en Gemeenten schaart zich achter het standpunt van RIVM.

ONDERZOEK VU

Een team onder leiding van Prof. Jacob de Boer heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stoffen die uitlogen uit rubbergranulaat. De VU maakt hierbij gebruik van zebravissen-embryo’s. Het RIVM heeft contact gezocht met het onderzoeksteam van de VU en gevraagd om een toelichting op het onderzoek. De resultaten komen overeen met resultaten uit het onderzoek van het RIVM.

Reactie RIVM

Het RIVM neemt het VU onderzoek serieus. Het onderzoek geeft nieuw inzicht, maar het inzicht is onduidelijk omdat we niet weten om welke stoffen het gaat en in hoeverre de situatie in de proef relevant is voor de blootstelling voor de mens. Dergelijk onderzoek kan resultaten geven over de schadelijkheid van de stoffen die uitlogen uit rubbergranulaat voor het milieu. Het VU zebravis-onderzoek kan ook relevante informatie geven over schadelijke effecten op de mens, maar dit kan pas beoordeeld worden als meer en kwantitatieve informatie voorhanden is. Bijvoorbeeld informatie over hoeveelheden, concentraties van stoffen en effecten van stoffen op de zebravisjes.

Het RIVM heeft onderzocht in welke mate stoffen uit het rubbergranulaat vrijkomen en hoe sporters met die stoffen in contact komen. Daarbij zijn de meest informatieve kwantitatieve zoogdier-studies gebruikt om de vertaling te kunnen maken naar effecten voor de mens. In vergelijking met die kwantitatieve zoogdierstudies geeft het huidige onderzoek van de VU geen aanvullende inzichten voor wat betreft de risicoschatting voor de mens.

Lees hier de volledige reactie van RIVM op het onderzoek naar effect rubbergranulaat op embryo’s van zebravissen.

Kijk hier voor verdere achtergrond informatie over Kunstgras en Gezondheid in het dossier.

Geplaatst op: 15 februari 2017