Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed

Om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen kunnen eigenaren gebruik maken van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed. Deze regeling gaat op 3 juni open. Vanaf 20 mei is het al mogelijk om een conceptaanvraag voor te bereiden via MijnRVO.

Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen.

Vanaf 3 juni om 9:00 uur kunt u DUMAVA aanvragen. Vanaf 20 mei 2024 kunt u uw conceptaanvraag aanmaken en opslaan via Mijn RVO.

Bekijk hier alle voorwaarden en veelgestelde vragen om uw aanvraag voor te bereiden.

Derde subsidieronde DUMAVA, meer geld beschikbaar (ook voor sportvastgoed)

Er is meer geld beschikbaar in de derde aanvraagronde van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA). Het subsidieplafond was €237,5 miljoen. Er komt €167,8 miljoen bij voor alle doelgroepen (denk aan zorg- en onderwijsinstellingen, gemeenten, buurthuizen en culturele instellingen). Voor het primair en voortgezet onderwijs is nog eens €47 miljoen extra beschikbaar. Het subsidieplafond wordt daarmee in totaal €452,3 miljoen. Hiermee kan de verduurzaming sneller door meer eigenaren uitgevoerd worden, want de belangstelling is groot.

Welk vastgoed komt in aanmerking?

Om DUMAVA aan te vragen, moet het vastgoed in Nederland staan en eigendom zijn van een maatschappelijke instelling binnen deze sectoren:

  • decentrale overheid, zoals een gebouw met een publieke functie dat eigendom is van de gemeente, provincie of waterschap;
  • onderwijs, zoals gebouwen van een basisschool, middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling;
  • zorg, zoals een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming;

Let op: de meeste zorginstellingen gelden als onderneming omdat zij zorg bieden tegen vergoeding en met elkaar concurreren.

  • cultuur, zoals een poppodium, kunstcollectief of theater. U moet hiervoor een Culturele ANBI-status hebben;
  • religieuze instellingen, zoals een moskee of een kerk. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming;
  • overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming.
  • U kunt aanvragen voor een geregistreerd rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument dat geen woonhuis is.
  • Ook veiligheidsregio’s kunnen DUMAVA aanvragen voor hun maatschappelijk vastgoed.

Webinar DUMAVA 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 organiseerde RVO een webinar over de nieuwe ronde van DUMAVA die opent op 3 juni 2024. In dit webinar leert u alles over de wijzigingen ten opzichte van 2023 en de aanvraagprocedure zelf. Kijk het webinar terug op Youtube

, ,

Geplaatst op: 15 april 2024