Toolkit met schone handen

Wij krijgen met regelmaat vragen of er ontwikkelingen zijn op het gebied van de basisregels, zoals handhygiëne. Op twee binnensportaccommodaties in Nederland is in het najaar een pilot uitgevoerd waarbij gedragsinterventie plaatsvond om bezoekers te stimuleren regelmatig hun handen te wassen tijdens hun bezoek. De interventie bestaat uit verschillende stickers en visuals die goed zichtbaar zijn aangebracht bij toiletblokken, kleedkamers, kantine en desinfectiezuilen. De resultaten van de observaties en interviews zijn verwerkt en geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in een toolkit die we graag met u delen.

De coronapandemie houdt ons al lange tijd in zijn greep. Door basismaatregelen na te leven heeft het virus minder kans om te verspreiden. In de sporthal zijn schone handen belangrijk. Daar is veel contact met elkaar en raken mensen veel materialen aan. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2021 een effectieve aanpak laten ontwikkelen door Inspire to Act om goede handhygiëne te stimuleren in sporthallen. Deze aanpak is getoetst in sportcomplex Galgenwaard in de gemeente Utrecht. Daar zorgde de interventie MET SCHONE HANDEN voor 3x meer zeepverbruik. Op basis van die pilot is deze Toolkit ontwikkeld. Met behulp van deze Toolkit kunnen beheerders makkelijk zelf aan de slag om handhygiëne te verbeteren in hun sporthal.

De Toolkit

Benieuwd naar de Toolkit? Kijk dan hier: Toolkit met schone handen

Rapport pilot

Benieuwd naar het volledige rapport van de pilot? Kijk dan hier: Eindrapportage pilot Handhygiëne in de sporthal

Iets minder tijd? De essentie leest u in deze samenvatting: Samenvatting pilot Met Schone Handen

De materialen

Het interventiepakket bevat verschillende materialen. Alle materialen die in de Toolkit beschikbaar worden gesteld, zijn vrij te gebruiken. Hier vindt u de downloads van posters, banners en bordjes:

Welkom met schone handen

Wij sporten met schone handen

Ook na het sporten schone handen

Wij eten en drinken met schone handen

In 20 seconden schoon

Juichen met schone handen

Geplaatst op: 25 januari 2022