Visie & Beleidsplein

Verklaring mobiliteit en bereikbaarheid 1985-2008

ontwikkeling en verklaring van de mobiliteit en bereikbaarheid in Nederland

Olde Kalter, M., Loop, H. van der, & Harms, L. (2010). Verklaring mobiliteit en bereikbaarheid 1985-2008: ontwikkeling en verklaring van de mobiliteit en bereikbaarheid in Nederland . Den Haag: Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Dit rapport werkt twee onderwerpen uit. Het eerste onderwerp bevat een beschrijving van de ontwikkelingen in de personenmobiliteit en geeft verklaringen voor veranderingen in het auto- en fietsgebruik in Nederland. Het tweede onderwerp geeft een overzicht van de kennis van bereikbaarheid via het hoofdwegennet. De mobiliteit van Nederlanders is sinds 1985 met bijna 40 procent gestegen. Het aantal autokilometers nam met 55 procent het meest toe. De groei van het autoverkeer zorgt voor meer files, waardoor de reistijden en de bereikbaarheid onder druk komt te staan. Vertragingen door files op het hoofdwegennet namen van 2000 tot en met 2008 toe met 58 procent, ondanks overheidsmaatregelen. De belangrijkste oorzaken voor de toename van de vertragingen zijn de groei van bevolking, een toename van het aantal vrouwen en mannen met een baan en het toegenomen autobezit.

Uitgever(s): Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Kennisinstituut voor Mobililteitsbeleid,

Download(s)

Verklaring mobiliteit en bereikbaarheid 1985-2008 : ontwikkeling en verklaring van de mobiliteit en bereikbaarheid in Nederland

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marie-José Olde Kalter
Han van der Loop
Lucas Harms

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fietsen
infrastructuur
verkeer en vervoer