Visie & Beleidsplein

Op het gevoel

hoe we elkaar beïnvloeden met onze emoties

Kleef, G. van (2012). Op het gevoel: hoe we elkaar beïnvloeden met onze emoties. Amsterdam: Uitgeverij Atlas.

Emoties: de een omarmt ze, de ander verfoeit ze. Vaak worden ze gewantrouwd. De gangbare opinie is dat mensen hun emoties moeten beheersen om goed te kunnen functioneren. Wie zijn emoties de vrije loop laat, wordt al snel gezien als hysterisch en irrationeel. De auteur toont aan dat dit een volkomen achterhaalde opvatting is. Zonder emoties zouden we niet weten wat andere mensen beweegt, wat ze van ons willen en wat wij van hen kunnen verwachten. We beïnvloeden anderen voortdurend met onze emoties, bewust en onbewust - en anderen beïnvloeden ons.

Maar hoe werkt dit precies? Kunnen we onze emoties inzetten bij het sluiten van een goede deal? Welke emoties kan een manager het best tonen om zijn werknemers te motiveren? Krijgen politici die hun emoties laten zien meer stemmen? En waarom zijn sommige mensen zo ongevoelig voor de emoties van anderen?

Van de tranen van Hillary Clinton en de woedeaanvallen van Louis van Gaal tot het emotionele onvermogen van Jan Peter Balkenende. Dit boek laat zien hoe geraffineerd onze emoties werken en hoe onmisbaar ze zijn voor een succesvol leven.

Uitgever(s): Uitgeverij Atlas,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Gerben van Kleef

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

emoties
emotionele ontwikkeling
gedragsverandering
motivatie