Visie & Beleidsplein

Een gedeelde passie voor gezonder leven

evaluatieonderzoek naar netwerken rondom de BeweegKuur en gecombineerde leefstijlinterventies

Hartog, F. den, Wagemakers, A., Vaandrager, L., Koelen, M., & Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) (2012). Een gedeelde passie voor gezonder leven: evaluatieonderzoek naar netwerken rondom de BeweegKuur en gecombineerde leefstijlinterventies. Wageningen: Wageningen Universiteit, Gezondheid en Maatschappij.

Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de factoren van belang voor duurzame netwerken, de resultaten die de netwerken boeken en de wijze waarop netwerken gefaciliteerd kunnen worden.

Een tweede doel was het leveren van direct bruikbare kennis voor de netwerken.

De netwerken zijn volgens het onderzoek succesvol in het boeken van resultaten. De partners werken gezamenlijk aan de doelen rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl en doen dit met veel enthousiasme. De energie die gecreëerd wordt door het boeken en delen van successen en door de onderlinge samenwerking speelt een cruciale rol in de netwerken.

Resultaten op het niveau van de BeweegKuur/GLI zijn: gezondheidswinst van de deelnemers en verbetering van de patiëntgerichtheid.

Resultaten van de netwerkvorming zijn het ontstaan van netwerken met een goede en multidisciplinaire samenwerking en het tot stand komen van een verbinding tussen eerstelijnslijnzorgprofessionals en sport. Echter, de doorstroom van deelnemers naar de sport is gering, ook als er passend aanbod is. Wanneer er wel doorstroom is, is er vaak warme en persoonlijke overdracht, een gesubsidieerd beweegaanbod en ondersteuning vanuit de gemeente of het welzijnswerk.

Uitgever(s): Wageningen Universiteit, Gezondheid en Maatschappij,

Download(s)

Een gedeelde passie voor gezonder leven

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Franciska den Hartog
Annemarie Wagemakers
Lenneke Vaandrager
Maria Koelen
Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

evaluatie
gecombineerde leefstijlinterventies
leefstijl
netwerken