Visie & Beleidsplein

School en sport op Nieuw Welgelegen

onderzoek naar sport en migrantenjeugd op een multifunctionele sport- en onderwijsaccommodatie in de wijk Kanaleneiland

Pot, N., Dumasy, E., Hilhorst, J., & Hilvoorde, I. van (2011). School en sport op Nieuw Welgelegen: onderzoek naar sport en migrantenjeugd op een multifunctionele sport- en onderwijsaccommodatie in de wijk Kanaleneiland. Zwolle: Lectoraat Bewegen, School en Sport, Christelijke Hogeschool Windesheim.

Nieuw Welgelegen in Utrecht is een multifunctioneel complex waar twee scholen, het Globe College en ROC-ASA, en diverse sportverenigingen elkaar ontmoeten. Het aanbieden van sport in de naaste omgeving is een van de speerpunten van Nieuw Welgelegen. Dit zou namelijk zowel het sportgedrag kunnen stimuleren als de binding die de leerlingen met hun school hebben. Om dit te onderzoeken zijn er op verschillende momenten in 2010 en 2011 vragenlijsten afgenomen en gesprekken met leerlingen gevoerd. Voor de analyse van dit onderzoek is onder andere gebruik gemaakt van de antwoorden van 144 leerlingen van de scholen op Nieuw Welgelegen. Hoewel dit aantal de gebruikte statistische analyses rechtvaardigt, moet er rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat de onderzoekspopulatie niet de complete schoolpopulatie betreft. Het onderzoek laat zien dat de sportparticipatie van allochtone meisjes enigszins achterblijft. Zowel bij de sportclubs op Nieuw Welgelegen als bij de sportclubs elders in de stad zijn zij ondervertegenwoordigd. Hoewel allochtone jongens relatief veel sporten, blijkt dat de hoeveelheid tijd die de allochtone leerlingen met sport bezig zijn achterblijft bij de autochtone leerlingen. De resultaten laten verder zien dat de leerlingen niet aan de zogenaamde bewegingsnorm komen, maar dat zij wel voldoen aan de fitnorm die gebaseerd is op intensieve beweging. Ook laten de leerlingen die aan sport doen een hoge mate van sportidentiteit zien, waardoor het volhouden van sport en bewegen waarschijnlijker wordt. De afstand en het tijdsgebrek blijven belangrijke redenen voor het niet deelnemen aan de sportmogelijkheden op Nieuw Welgelegen.

Uitgever(s): Lectoraat Bewegen, School en Sport, Christelijke Hogeschool Windesheim,

Download(s)

School en sport op Nieuw Welgelegen : onderzoek naar sport en migrantenjeugd op een multifunctionele sport- en onderwijsaccommodatie in de wijk Kanaleneiland

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Niek Pot
Edu Dumasy
Jarno Hilhorst
Ivo van Hilvoorde

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

autochtonen
integratie
leerlingen
nieuwe Nederlanders
sportbeoefening
voortgezet onderwijs