Visie & Beleidsplein

Sociale atlas van meisjes

een inventarisatie van de maatschappelijke positie van meisjes in Nederland

Arends, J. (1988). Sociale atlas van meisjes: een inventarisatie van de maatschappelijke positie van meisjes in Nederland. Amsterdam: Raad voor het Jeugdbeleid.

Worden meisjes tegenwoordig eigenlijk vrijer opgevoed dan vroeger, of mogen ze nog steeds minder dan jongens? Profiteren ze meer van het onderwijs of is dat voor hen wel veranderd maar niet verbeterd? Kunnen alle meiden aan het werk of worden ze belemmerd bij deelname aan de arbeidsmarkt? Kiezen ze voor een kind, voor een carrière, of voor allebei? Zijn meisjes willoos slachtoffer van seksueel geweld of slaan ze terug? Op dit soort vragen geeft deze 'Sociale Atlas van meisjes' een antwoord. In deze inventarisatie, uitgevoerd door het SISWO en gepubliceerd onder auspiciën van de Raad voor het Jeugdbeleid, wordt de maatschappelijke positie van meisjes en jonge vrouwen uiteengezet. In vijf hoofdstukken komen de primaire socialisatie, het onderwijs, werk en inkomen, vrije tijd, en tenslotte hulpverlening en gezondheidszorg aan de orde. Tegelijk met deze studie verschijnt het beleidsadvies van de Raad getiteld 'Meisjes, de helft van de jeugd'. Tezamen vormen deze publicaties een pakket informatie over de maatschappelijke positie van het zo vaak vergeten vrouwelijk deel van de Nederlandse jeugd. Publicaties voor iedereen in beleid en praktijk, voor iedereen met verantwoordelijkheid en belangstelling die gelijke behandeling en groei naar zelfstandigheid ter harte gaat.

Uitgever(s): Raad voor het Jeugdbeleid, Stichting Interuniversitair Instituut voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek (SISWO),

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Janny Arends

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Nederland
emancipatie
gender
meisjes
sociaal-economische positie
statistische gegevens
vrouwen