Visie & Beleidsplein

Kwetsbaar en zelfstandig

een onderzoek naar de effecten van woonservicegebieden voor ouderen

Kam, G. de, Damoiseaux, D., Dorland, L., Pijpers, R., Biene, M.A.W. van, Jansen, E., & Slaets, J. (2012). Kwetsbaar en zelfstandig: een onderzoek naar de effecten van woonservicegebieden voor ouderen. Nijmegen: Institute for Management Research.

In het onderzoek naar de effecten van woonservicegebieden voor ouderen zijn tien woonservicegebieden onderzocht, in principe één per provincie. De belangrijkste doelstellingen van het onderzoek zijn:

  • Achterhalen wat de effecten voor ouderen zijn van woonservicegebieden op het gebied van zelfstandig wonen, gezondheid, welbevinden (waaronder sociale relaties) en het gebruik van informele en formele zorg;
  • Uitspraken doen over de doelmatigheid van de arrangementen in woonservicegebieden;
  • Aanbevelingen formuleren.

Het onderzoek combineert kwantitatief onderzoek (150 enquêtes per proeftuin) met kwalitatief, in het bijzonder narratief onderzoek (35 interviews per proeftuin). Deze onderdelen zijn volgtijdelijk uitgevoerd. De uitkomsten zijn op twee manieren bij elkaar gebracht. Er zijn tien lokale rapporten gemaakt - die zijn besproken met lokale partijen, mede gericht op implementatie. Daarnaast is dit eindrapport samengesteld, inclusief een aantal bijlagen, waarin een integraal overzicht van de bevindingen van het onderzoek wordt gegeven.

Uitgever(s): Institute for Management Research,

Download(s)

Kwetsbaar en zelfstandig : een onderzoek naar de effecten van woonservicegebieden voor ouderen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

George de Kam
Daniëlle Damoiseaux
Laura Dorland
Roos Pijpers
Martha van Biene
Erik Jansen
Joris Slaets

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

effectmeting
gezondheidseffecten
ouderen
woonservicegebieden