Visie & Beleidsplein
Smakelijk weten
trends in voeding en gezondheid
Bie, R. van der, Hermans, B., Pierik, C., Stroucken, L., & Wobma, E. (2012). Smakelijk weten: trends in voeding en gezondheid. Den Haag: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In deze speciale uitgave wordt een aantal belangrijke feiten en trends over voeding en gezondheid gepresenteerd. De nadruk ligt daarbij op de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, maar ook wordt er verder terug in de tijd geblikt. Allereerst is er aandacht voor de voedingsmiddelen van eigen bodem. Door Nederlandse boeren en tuinders wordt op een steeds kleiner oppervlakte steeds meer voedsel geproduceerd. Een groot deel daarvan wordt uitgevoerd naar het buitenland. Het gaat vooral om groente, fruit, vlees en zuivel. Tegelijk voert Nederland ook voedsel in. Dat is voor het merendeel afkomstig van landen binnen de Europese Unie, maar de betekenis van niet-EU-landen, zoals Brazilië en Rusland, neemt toe. Daarnaast is in kaart gebracht waar de consument zijn dagelijkse eten koopt. Driekwart van de uitgaven aan verse aardappelen, groente en fruit wordt inmiddels besteed bij de supermarkt. Tien jaar geleden was dit nog 69 procent en werden deze voedingsmiddelen nog vaker bij de groentewinkel of op de markt gekocht. In deze uitgave komt ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen aan de orde en wordt er ingegaan op de betekenis van voeding in macro-economisch perspectief. Tot slot is er aandacht voor gezondheid. Door het grote en gevarieerde aanbod van betaalbaar eten, komen gebreksziekten en ondervoeding in Nederland nog maar weinig voor. Het overvloedige aanbod van voedsel heeft echter een nieuw probleem met zich meegebracht, namelijk dat van overvoeding. Een groeiend aantal Nederlanders - 6 miljoen volwassenen in 2011 - heeft overgewicht.
Uitgever(s): Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS),
Download(s)
Smakelijk weten : trends in voeding en gezondheid
Download PDFAuteur(s)
Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.
Ronald van der BieBrigitte Hermans
Cor Pierik
Lieke Stroucken
Elma Wobma
Tags van dit artikel
Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.
gezondheidgezondheidsbevordering
trends
voeding