Visie & Beleidsplein

De vrijetijdsindustrie in stad en land

een studie naar de markt van belevenissen

voorstudies en achtergronden

Mommaas, H. (2000). De vrijetijdsindustrie in stad en land: een studie naar de markt van belevenissen, voorstudies en achtergronden. Den Haag: SDU.

In deze studie staat de vraag centraal naar de ruimtelijke effecten van recente ontwikkelingen in de vrije tijd. Daarbij gaat het met name om de vraag in welke mate de wereld van de vrije tijd zich nog langer voegt naar de ruimtelijke ordening van stad en land. De volgende vragen lagen aan het onderzoek ten grondslag:

  1. Definitie: wat kan zinvol als vrijetijdsindustrie worden opgevat (wat zijn de constituerende onderdelen van deze 'sector', op grond van welke criteria zou deze indeling plaatsvinden)?
  2. Netwerkkarakteristiek: welke tijd-ruimtelijke ontwikkelingen zijn te onderscheiden in de vrijetijdsmobiliteit van huishoudens, alsmede in het locatiekeuzegedrag en de catchment areas van een aantal karakteristieke bedrijven uit deze sector; welke regionale differentiatie kan bij de beschrijving van deze netwerkkarakteristiek worden gemaakt?
  3. Drijvende krachten: wat zijn de onderling samenhangende drijvende krachten achter deze activiteiten en institutionele ontwikkelingen?
  4. Toekomst: wat is de te verwachten ontwikkeling van deze sector?
  5. Conceptualisering: hoe kan de ruimtelijke dynamiek van de vrijetijdsindustrie worden geconceptualiseerd?
  6. Verhouding tot beleid: hoe verhoudt de te verwachten dynamiek in de vrijetijdsindustrie zich tot het vigerende beleid, mede in termen van (verschuivende relaties van) stad en land?

Uitgever(s): SDU,

Download(s)

De vrijetijdsindustrie in stad en land : een studie naar de markt van belevenissen : voorstudies en achtergronden

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

H. Mommaas

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

vrije tijd
vrijetijdsbesteding