Visie & Beleidsplein

Niet bij voetbal alleen

maatschappelijk verantwoorde projecten binnen het betaalde voetbal in Nederland en daarbuiten

Monasch, J., & Heymans, H. (2003). Niet bij voetbal alleen: maatschappelijk verantwoorde projecten binnen het betaalde voetbal in Nederland en daarbuiten. Den Haag: EPPA Nederland.

De opdrachtformulering voor dit onderzoek was tweeledig en luidde als volgt:

  1. op welke wijze geven de clubs in het betaalde voetbal, de zogenaamde BVO's, en de KNVB invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?;
  2. zijn er mogelijkheden tot verbetering op dit gebied en zijn daarvan voorbeelden te vinden in andere takken van sport?

Het resultaat van het onderzoek is een globale inventarisatie van de activiteiten die de BVO's en de KNVB op dit vlak ondernemen. Op basis van de inventarisatie van de verschillende activiteiten is een indeling gemaakt in vijf categorieën.

Deze categorieën zijn opeenvolgend:

  1. sociaal preventieve supportersprojecten;
  2. participatie in maatschappelijke projecten;
  3. goede doelen;
  4. toegankelijkheid van het voetbal; en
  5. gedragscodes.

Daarnaast is er, op verzoek van de KNVB, ter vergelijking gekeken naar het betaalde voetbal in Engeland en naar een beperkt aantal andere takken van sport. Op basis hiervan kan gekeken worden naar eventuele mogelijkheden tot verbetering voor het betaald voetbal in Nederland. In het slot van deze rapportage treft u de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op basis van de rapportage aan.

Uitgever(s): EPPA Nederland,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jacques Monasch
Hagar Heymans

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

maatschappelijk verantwoord ondernemen
projecten
voetbal