Visie & Beleidsplein

Voor- en nadelen multi-leisure accommodaties t.o.v. monosport accommodaties

Jitta, M.J., & Vlasblom, J. (2008). Voor- en nadelen multi-leisure accommodaties t.o.v. monosport accommodaties. Arnhem: NOC*NSF.

In 2028 hoopt het NOC*NSF precies honderd jaar na de eerste keer dat Nederland de Olympische Spelen mocht organiseren dit weer te mogen doen. Om er op het moment dat Nederland daadwerkelijk gaat meebieden zo goed mogelijk voor te staan, is men nu al begonnen met een oriƫnterend onderzoek naar hoe ver Nederland is. Hiervoor zijn acht verschillende bouwstenen geformeerd. Dit onderzoek is een onderdeel van de bouwsteen Evenementen & Accommodaties voor de Olympische Spelen van 2028.

Bij dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende typen accommodaties, te weten;

  1. monosport;
  2. multisport en;
  3. multi-leisure accommodaties.

Voorafgaand aan dit onderzoek gaat men er vanuit dat de multi-leisure/-sportaccommodatie de toekomst heeft. Het doel van dit onderzoek is om deze veronderstelling te toetsen en antwoord te krijgen op de vraag of multi-leisure/-sport economisch gezien eerder haalbaar is. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat het multi-concept niet ten koste mag gaan van de algemene beleving van de toeschouwer in dit soort accommodaties. In het laatste deel van het onderzoek kijkt men kritisch naar de voordelen, maar vooral naar de nadelen en andere neveneffecten van het multi-concept. Deze kunnen immers negatieve invloed hebben op de bezettingsgraad van een dergelijke accommodatie tijdens de invulling na de Olympische Spelen.

Uitgever(s): NOC*NSF,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marc Josephus Jitta
Jan Vlasblom

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Olympisch plan 2028
Olympische Spelen
multifunctionele accommodaties
sportaccommodaties