Visie & Beleidsplein

Bewegingen om de macht

het Nederlands olympisch comité en de strijd om het leidinggevende gezag binnen de Nederlandse sportwereld, 1928-1948

Eijck, H. van (2011). Bewegingen om de macht: het Nederlands olympisch comité en de strijd om het leidinggevende gezag binnen de Nederlandse sportwereld, 1928-1948. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Dit onderzoek richt zich op de veranderende positie van het Nederlands Olympisch Comité. Het verkrijgen van deze leidinggevende positie verliep niet zonder slag of stoot en een onderzoek naar deze ontstaansgeschiedenis maakt duidelijk welke problemen overwonnen moesten worden voordat het Nederlands Olympische Comité definitief zijn gezaghebbende positie had verworven in de Nederlandse sportwereld. Het NOC zal de hoofdrolspeler zijn in dit onderzoek en centraal staat de vraag: hoe manoeuvreerde het NOC zich tot overkoepelend sportorgaan in Nederland in de periode 1928-1948? De nadruk ligt hierbij op de niet-Olympische taken van het NOC en de strijd omtrent het behouden en of verkrijgen van zijn gezaghebbende positie in de Nederlandse sportwereld. Het internationale contact komt slechts zijdelings aan bod.

Uitgever(s): Universiteit van Amsterdam,

Download(s)

Bewegingen om de macht : het Nederlands olympisch comité en de strijd om het leidinggevende gezag binnen de Nederlandse sportwereld, 1928-1948

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Hidde van Eijck

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

NOC*NSF
Olympische Spelen
machtsverhoudingen
organisatieontwikkeling
scripties
sportgeschiedenis