Visie & Beleidsplein

Ouderbetrokkenheid

een onderzoek naar de rol van ouders in het sportgedrag van kinderen met een verstandelijke beperking

Bakel, E. van (2013). Ouderbetrokkenheid: een onderzoek naar de rol van ouders in het sportgedrag van kinderen met een verstandelijke beperking. Eindhoven: Fontys Sporthogeschool.

Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking bewegen minder dan hun leeftijdsgenootjes zonder beperking en zijn minder vaak lid van een sportvereniging. Special Heroes is een beweeginterventie met als doel de sportdeelname van deze leerlingen uit het speciaal onderwijs te vergroten. Uit de eindevaluatie van het programma door het Mulier Instituut bleek dat de doorstroom van leerlingen naar structurele sportdeelname bij een sportvereniging minder groot is dan aanvankelijk verwacht. Als belangrijkste knelpunten noemden de scholen daarbij het vervoer van leerlingen naar de activiteiten en de geringe betrokkenheid van de ouders. Naar aanleiding hiervan wordt in deze studie onderzocht op welke manier ouderbetrokkenheid een rol speelt bij het sport en beweeggedrag van kinderen met een verstandelijke beperking en wat ouders aangeven nodig te hebben om hun kind naar een sportvereniging te leiden. Ouders van kinderen met een verstandelijke beperking die reeds lid zijn van een sportvereniging, weten beter hoe belangrijk bewegen voor hun kind is en hoe zij de weg naar een geschikte sportvereniging moeten vinden. Tevens stimuleren zij gemiddeld genomen hun kind meer om te bewegen. Opvallend is dat het vertonen van voorbeeldgedrag in dit onderzoek de kleinste bijdrage levert aan het wel of geen lid zijn van een sportvereniging door kinderen. Gedragsverandering bij ouders lijkt van belang te zijn om de sportdeelname van kinderen met een verstandelijke beperking verder te stimuleren. Ouders zullen nog nadrukkelijker betrokken moeten worden bij beweeginterventies voor kinderen. Gerichte voorlichting en stimuleren van actieve participatie lijken hierbij geschikte instrumenten.

Uitgever(s): Fontys Sporthogeschool,

Download(s)

Ouderbetrokkenheid : een onderzoek naar de rol van ouders in het sportgedrag van kinderen met een verstandelijke beperking

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Eric van Bakel

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedrag
kinderen
mensen met een verstandelijke beperking
ouderparticipatie
ouders
scripties
sportbeoefening
voorbeeldgedrag