Visie & Beleidsplein

Overheidsbeleid gericht op gedragsverandering

meer dan een mooi streven?

een analyse van gedragsbeïnvloedende overheidsinitiatieven in de domeinen gezondheid, mobiliteit en financiën

Stinesen, B.B., & Renes, R.J. (2014). Overheidsbeleid gericht op gedragsverandering: meer dan een mooi streven?, een analyse van gedragsbeïnvloedende overheidsinitiatieven in de domeinen gezondheid, mobiliteit en financiën. Den Haag: Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Dit is de achtergrondstudie behorend bij het RMO-advies De verleiding weerstaan. De auteurs beschrijven aan de hand van drie casussen hoe de overheid de beleidsinstrumenten regelgeving, een financieel instrumentarium, communicatie en voorzieningen in de praktijk toepast. De drie casussen hebben laten zien dat er rond het beleid en de praktijk van de overheid verschillen bestaan tussen de bestudeerde gedragsdomeinen (gezondheid, mobiliteit en financiën). De beleidsaanpak verschilt in de keuze voor bepaalde beleidsinstrumenten en de mate waarin de inzet van bepaalde instrumenten leidt tot concrete veranderingen in de keuzecontext van de burger.

Uitgever(s): Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO),

Download(s)

Overheidsbeleid gericht op gedragsverandering : meer dan een mooi streven? een analyse van gedragsbeïnvloedende overheidsinitiatieven in de domeinen gezondheid, mobiliteit en financiën

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Baukje Stinesen
Reint Jan Renes

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedragsverandering
overheidsbeleid