Visie & Beleidsplein

Teamwork in een andere formatie met nieuwe spelers

de Sportimpuls als door het rijk geïnitieerde samenwerking bekeken vanuit de netwerkbenadering van governance (intern rapport)

Wilde, J. de (2013). Teamwork in een andere formatie met nieuwe spelers: de Sportimpuls als door het rijk geïnitieerde samenwerking bekeken vanuit de netwerkbenadering van governance (intern rapport). Utrecht: Universiteit Utrecht, Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

De Sportimpuls vormt één van de twee programmaonderdelen van het VWS-programma Sport en Bewegen in de Buurt en beoogt de sportparticipatie in Nederland te verhogen. Het uitgevoerde onderzoek biedt inzicht in de wijze waarop de Sportimpuls in samenwerking tussen verschillende partijen tot stand is gekomen. Gedurende anderhalf jaar heeft de Rijksoverheid met verschillende externe partijen, zoals de sportkoepel NOC*NSF, de koepel van gemeenten (VNG) en andere expertise en adviserende partijen in overleg een subsidieregeling Sportimpuls vormgegeven. Bij de beschrijving van dit totstandkomingsproces binnen het beleidsnetwerk is gebruik gemaakt van een governance-perspectief waarbij rollen, doelen, belangen, percepties en wederzijdse afhankelijkheden een belangrijke rol spelen in het verloop en uitkomst van de beleidsvorming. Deze descriptieve analyse van het beleidsvormingsproces biedt vanuit het gehanteerde governance perspectief handvatten voor toekomstige verbetering van dergelijke samenwerkingsprocessen. Hiermee kan worden bijgedragen aan de voorwaarden voor succesvol landelijk sportbeleid en wordt een bijdrage geleverd aan de versterking van de 'governance' en de beleidsinfrastructuur van de sport zoals dit in het Sectorplan sportonderzoek en -onderwijs 2011-2016 wordt geambieerd. De vraagstelling die daarom binnen dit onderzoek leidend is geweest luidt: hoe komt in het totstandkomingsproces van de Sportimpuls de netwerkbenadering van governance tot uitdrukking?

Uitgever(s): Universiteit Utrecht, Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO),

Download(s)

Teamwork in een andere formatie met nieuwe spelers : de Sportimpuls als door het rijk geïnitieerde samenwerking bekeken vanuit de netwerkbenadering van governance (intern rapport)

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jeroen de Wilde

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

netwerken
overheidsbeleid
rijksoverheid
samenwerking
scripties
sportimpuls