Visie & Beleidsplein

Zwolle gezonde stad

hoe kunnen sport- en welzijnsprofessionals gezonde leefstijl integreren in hun dagelijkse werkzaamheden

Onnink, M. (2014). Zwolle gezonde stad: hoe kunnen sport- en welzijnsprofessionals gezonde leefstijl integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Wageningen: Wageningen University.

Het aantal Nederlandse jongeren dat lijdt aan overgewicht of obesitas is de afgelopen jaren gestegen. Er zijn preventieprogramma's opgezet om overgewicht te voorkomen die zich focussen op de sociale en fysieke omgeving van het individu. Zwolle Gezonde Stad is een programma, gebaseerd op het EPODE model, dat zich richt op twee aandachtswijken Holtenbroek en Diezerpoort. Sport- en welzijnsprofessionals organiseren activiteiten in deze wijken. SportService Zwolle (SSZ) en Travers Welzijn zijn de organisaties waar dit onderzoek zich op richt. De primaire taak van sportprofessionals is het bevorderen van beweging. Voor welzijnsprofessionals ligt de focus op het aspect 'het ondersteunen van het bewoners'. Volgens het EPODE model en het gedachtegoed van Zwolle Gezonde Stad, dienen de professionals een rol te hebben in de bevordering van meerdere aspecten van de gezonde leefstijl. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt als volgt: welke rol hebben sport- en welzijnsprofessionals in het bevorderen van gezonde leefstijl in de wijk en hoe kan het bevorderen van gezonde leefstijl onderdeel worden van hun dagelijkse werkzaamheden in Zwolle? De verschillen in attitude en uitvoering van sport- en welzijnsprofessionals ten aanzien van het bevorderen van gezonde leefstijl kunnen enerzijds worden verklaard door het feit dat Travers Welzijn al langer bezig is met de borging hiervan en anderzijds door het gebrek aan kennis en het bewustzijn over aspecten van een gezonde leefstijl bij sportprofessionals.

Uitgever(s): Wageningen University,

Download(s)

Zwolle gezonde stad : hoe kunnen sport- en welzijnsprofessionals gezonde leefstijl integreren in hun dagelijkse werkzaamheden

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marije Onnink

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

achterstandsbuurten
gezonde leefstijl
kader
scripties
wijken