Visie & Beleidsplein

Online sport-betting

een kwestie van integer handelen?

een exploratief onderzoek naar de invloed van het online gokken op de integriteit van het Nederlandse voetbal

Jong, S. de (2013). Online sport-betting: een kwestie van integer handelen?, een exploratief onderzoek naar de invloed van het online gokken op de integriteit van het Nederlandse voetbal. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoeksvraag die in deze scriptie centraal staat, luidt als volgt: welke factoren liggen ten grondslag aan het tot stand komen van het integriteitsprobleem binnen het voetbal in Nederland in relatie tot het online gokken? Met behulp van kwalitatieve onderzoeksmethoden is geprobeerd inzicht te krijgen in de factoren van online gokken die de integriteit van het Nederlands voetbal bedreigen. Zo zijn er een aantal factoren vanuit de sport alsmede vanuit de gokindustrie die een risico vormen in het bedreigen van de integriteit van sport. Alhoewel een groot aantal van de factoren als bedreiging van de integriteit worden gezien, zijn een aantal van de benoemde factoren nauwelijks van invloed op het ontstaan van corruptie binnen het voetbal in Nederland. Zo zijn er door de gereguleerde gokmarkt en door de Nederlandse sportinstanties een aantal maatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn getroffen om de risico's van propositie weddenschappen, de financiële posities van spelers en officials, en belangeloze wedstrijden te beperken. Ondanks deze maatregelen zullen factoren als de illegale gokmarkt, het individu en de media de integriteit van de sport blijven bedreigen.

Uitgever(s): Vrije Universiteit Amsterdam,

Download(s)

Online sport-betting : een kwestie van integer handelen? : een exploratief onderzoek naar de invloed van het online gokken op de integriteit van het Nederlandse voetbal

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sander de Jong

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Nederland
ethiek
kansspelen
scripties
voetbal