Visie & Beleidsplein

Scheidsrechter

robot, dier of mens?

de invloeden van outfitkleur en controle(gebrek) op (de)humanisatie, stereotypering en emoties

Es, M.A. van (2013). Scheidsrechter: robot, dier of mens?, de invloeden van outfitkleur en controle(gebrek) op (de)humanisatie, stereotypering en emoties. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam.

In dit onderzoek zijn de effecten van controle(gebrek) en outfitkleur onderzocht op (de)humanisatie, stereotypering en emoties met betrekking tot scheidsrechters. Om deze voorspellingen te toetsen is gebruikgemaakt van een online experiment waarin de outfitkleur van de scheidsrechter (wit/zwart) en de mate van controle over de wedstrijd zijn gevarieerd (controle/controlegebrek). De resultaten toonden aan dat deelnemers een scheidsrechter in een zwarte outfit meer mechanisch dehumaniseren dan een scheidsrechter in een witte outfit. Met name de mate van controle over de situatie heeft veel invloed op de percepties over de scheidsrechter. Een situatie met controlegebrek wordt als onprettig ervaren en daarnaast wordt in een dergelijke situatie de scheidsrechter als slechter, agressiever, gemener en minder moreel beoordeeld dan in een situatie met controle.

Uitgever(s): Vrije Universiteit Amsterdam,

Download(s)

Scheidsrechter : robot, dier of mens? : de invloeden van outfitkleur en controle(gebrek) op (de)humanisatie, stereotypering en emoties

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Martine Anne van Es

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beleving
imago
scheidsrechter
scripties
sportkleding