Visie & Beleidsplein

Performance analysis in elite sports

statistical comparison, development, ranking, and selection in speed skating and soccer

Talsma, B.G. (2013). Performance analysis in elite sports: statistical comparison, development, ranking, and selection in speed skating and soccer. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen.

Het centrale thema van dit proefschrift betreft het ontwikkelen van technieken om prestaties van topsporters te vergelijken. Een van de belangrijkste motieven om dat te doen is dat op basis van prestaties en de ontwikkeling ervan selectiebeslissingen moeten worden genomen. Daarbij wordt ook een aanzet gedaan om factoren te bepalen, die van invloed zijn op de verbetering van prestaties. Verder is ook gekeken naar de externe factoren, die tijdens de wedstrijden van invloed zijn op de prestaties. Er is wellicht geen bedrijfstak waar getallen en statistieken een grotere rol spelen dan de sport. Prestaties worden geleverd, gemeten, geanalyseerd en vergeleken. Daarnaast is het in de sport vaak common sense om prestaties, vaak geleverd onder uiteenlopende omstandigheden, te rangschikken. Iedere sport heeft zijn eigen ranglijsten, niet alleen voor huidige generaties sporters, maar ook voor generaties door de jaren heen. Voor beide soorten prestatievergelijkingen worden in dit proefschrift nieuwe technieken gepresenteerd.

Uitgever(s): Rijksuniversiteit Groningen,

Download(s)

Performance analysis in elite sports : statistical comparison, development, ranking, and selection in speed skating and soccer

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Bertus G. Talsma

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

meetmethoden
prestatie
proefschriften
schaatsen
topsport
voetbal