Visie & Beleidsplein

"We zijn hier niet zo van het evalueren"

een onderzoek naar de plek van sportverslaggeving binnen het journalistieke spectrum aan de hand van de fluwelen revolutie door Johan Cruijff bij Ajax

Avsaroglu, A. (2013). "We zijn hier niet zo van het evalueren": een onderzoek naar de plek van sportverslaggeving binnen het journalistieke spectrum aan de hand van de fluwelen revolutie door Johan Cruijff bij Ajax. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Op 20 september 2010 schreef Johan Cruijff in zijn wekelijkse column op maandagochtend in de Telegraaf dat hij Ajax niet meer herkende. Aanleiding was de 2-0 nederlaag van de Amsterdamse voetbalclub in de Champions League op bezoek bij Real Madrid. Om de club te redden, moesten oud-voetballers zich kandideren voor de ledenraad van de vereniging Ajax, vond Cruijff. Het was tijd voor een 'fluwelen revolutie'. Die column vormde het startsein voor een affaire die de Nederlandse sportjournalistiek ruim anderhalf jaar in zijn greep zou houden. Directeuren stapten op, reputaties sneuvelden, diverse raden van commissarissen trokken zich terug, een hoofdsponsor overwoog de sponsoring stop te zetten om imagoschade te voorkomen; nooit had een column in een landelijk dagblad zo veel invloed op een beursgenoteerde onderneming - wat voetbalclub Ajax was en nog altijd is. In dit onderzoek staat centraal hoe de fluwelen revolutie van Cruijff bij Ajax, die begon in september 2010 en eindigde met de val van de Raad van Commissarissen onder leiding van Steven ten Have in het voorjaar van 2012, in de berichtgeving in de Nederlandse media tot uiting is gekomen.

Uitgever(s): Universiteit van Amsterdam,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arman Avsaroglu

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

media
scripties
sport (algemeen)
voetbal