Visie & Beleidsplein

Uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie

de mediërende rol van lichaamsvertrouwen, lichaamstevredenheid en zelfvertrouwen

Aoudjan, M. (2008). Uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie: de mediërende rol van lichaamsvertrouwen, lichaamstevredenheid en zelfvertrouwen. Utrecht: Universiteit Utrecht.

De centrale onderzoeksvraag van deze scriptie luidt als volgt: Wordt de relatie tussen het sporten om uiterlijke redenen en eetstoornissymptomatologie gemediëerd door zelfvertrouwen, lichaamsvertrouwen en lichaamstevredenheid? De hoofdhypothese is dat de relatie tussen uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie partieel gemediëerd wordt door lichaamsvertrouwen, lichaamstevredenheid en zelfvertrouwen. Voor het onderzoeken van deze hypothese is gebruikgemaakt van een samengestelde vragenlijst die deze constructen meten. De vragenlijst is afgenomen bij 78 vrouwen van tussen de 17 en 50 jaar oud die bij verschillende fitnesscentra 'Les Mills' aerobicsprogramma's volgen. Sporten om uiterlijke redenen en eetstoornissymptomatologie waren significant negatief gerelateerd aan zelfvertrouwen, lichaamsvertrouwen en lichaamstevredenheid. Sporten om uiterlijke redenen en eetstoornissymptomatologie waren significant positief gerelateerd aan elkaar. Bovendien is de hoofdhypothese van dit onderzoek ondersteund en dit houdt in dat de relatie tussen uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie partieel gemediëerd wordt door de constructen lichaamsvertrouwen, lichaamstevredenheid en zelfvertrouwen. Dit onderzoek concludeert dat sporten om uiterlijke redenen, zelfvertrouwen, lichaamsvertrouwen en lichaamstevredenheid een belangrijke rol spelen bij vrouwen die hoog scoren op eetstoornissymptomatologie. Hiermee is er een basis gelegd voor vervolgonderzoek naar mediërende variabelen tussen uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Uiterlijke redenen om te sporten en eetstoornissymptomatologie : de mediërende rol van lichaamsvertrouwen, lichaamstevredenheid en zelfvertrouwen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Massi Aoudjan

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

eetstoornissen
scripties
sportbeoefening
sporters
tevredenheid
vrouwen
zelfvertrouwen