Visie & Beleidsplein

De sportkousen van Staphorst

kwalitatief onderzoek naar de betekenissen van sport in de christelijke samenleving binnen de gemeente Staphorst

Bos, J.C. (2011). De sportkousen van Staphorst: kwalitatief onderzoek naar de betekenissen van sport in de christelijke samenleving binnen de gemeente Staphorst. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Dit onderzoek gaat over de betekenissen die inwoners geven aan sport op de 'Biblebelt': een geografische 'strook' over Nederland met een vertegenwoordiging van het gereformeerd-protestantisme. In dit onderzoek is de gemeente Staphorst als case-study gebruikt. Staphorst is een gemeente bestaande uit de kerkdorpen Staphorst, Rouveen en IJhorst, met bijna 30 sportverenigingen en heeft in het verleden - en nog steeds - topsporters gekend die op (in-ter)nationaal niveau presteerden. Tegelijkertijd is Staphorst ook bekend van de Biblebelt en een vertegenwoordiging van het gereformeerd-protestantisme. Aan de hand van een literatuuronderzoek en meerdere gesprekken met verschillende inwoners uit de gemeente Staphorst concludeert dit kwalitatief onderzoek drie verschillende betekenissen: allereerst inwoners waarbij beweging alleen geldt als lichamelijke ontspanning. Deze inwoners hebben op grond van hun opvattingen moeite met (wedstrijd)sport, zondagsport en topsport, zij bewegen of sporten voornamelijk in ongeorganiseerd en georganiseerd verband zonder wedstrijden in competitieverplichtingen. De tweede groep inwoners gaat uit van het nut van bewegen én sporten. Bewegen is gezond en gericht op de lichamelijke ontspanning, maar ook binnen sport worden belangrijke competenties verkregen. Deze groep inwoners participeert in ongeorganiseerd en georganiseerd verband en heeft geen moeite met wedstrijden in competitieverband. Deze groep stelt wel grenzen aan (top)sport op zondag en wijst op het gevaar van sportverdwazing. De laatste groep inwoners kent geen beperkingen in opvattingen over sporten en bewegen: sport en bewegen is voor iedereen, altijd en overal.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

De sportkousen van Staphorst : kwalitatief onderzoek naar de betekenissen van sport in de christelijke samenleving binnen de gemeente Staphorst

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jan Carlo Bos

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

religie
scripties
sportbeoefening
sporters