Visie & Beleidsplein

'Dat zijn pas Russen'

de zoektocht naar een Russische nationale identiteit onder voetbalsupporters en schakers in St. Petersburg

Wiering, J., & Glissenaar, J. (2013). 'Dat zijn pas Russen': de zoektocht naar een Russische nationale identiteit onder voetbalsupporters en schakers in St. Petersburg. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Sinds het uiteenvallen van Sovjet-Unie is Rusland weer een eigen land geworden. Er ontstond hierdoor een zoektocht naar de Russische nationale identiteit: dit vraagstuk wordt ook wel de 'Russian Question' genoemd. Deze thesis gaat in op de manier waarop deze zoektocht tot uiting komt binnen twee sporten in St. Petersburg: voetbal en schaken. Er blijkt onder voetbalsupporters meer sprake te zijn van een etnische visie op de natie, terwijl schakers een 'super etniciteit' construeren op basis van civiele en etnische elementen. Daarnaast blijkt er ook nadruk te worden gelegd op andere vormen van identiteit. Onder voetbalsupporters op lokale identiteit en onder schakers op Sovjet identiteit.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

'Dat zijn pas Russen' : de zoektocht naar een Russische nationale identiteit onder voetbalsupporters en schakers in St. Petersburg

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jelle Wiering
Jens Glissenaar

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Rusland
minderheidsgroepen
schaken
scripties
voetbal