Visie & Beleidsplein

Sociaal-economische verschillen in sterfte naar doodsoorzaak

eerste Nederlandse gegevens

Kulhánová, I., Hoffmann, R., Eikemo, T.A., Menvielle, G., & Mackenbach, J.P. (2014). Sociaal-economische verschillen in sterfte naar doodsoorzaak: eerste Nederlandse gegevens.

Doel: De omvang van relatieve en absolute sociaal-economische verschillen in sterfte vaststellen in Nederland naar geslacht en doodsoorzaak.

Resultaten: Het risico om te overlijden vóór het tachtigste levensjaar was ongeveer twee keer groter onder laagopgeleiden dan bij hoogopgeleiden. De omvang van de ongelijkheden in sterfte was vergelijkbaar met die in andere landen in Noordwest-Europa, maar de ongelijkheid in sterfte aan longkanker was in Nederland aanzienlijk groter, vooral onder mannen.

Conclusie: Nederland heeft grote sociaal-economische verschillen in sterfte, vooral voor aan roken gerelateerde doodsoorzaken. Deze grote ongelijkheid vereist de dringende aandacht van beleidsmakers.

Uitgever(s):

Download(s)

Sociaal-economische verschillen in sterfte naar doodsoorzaak : eerste Nederlandse gegevens (alleen beschikbaar met een inlog van NtvG)

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ivana Kulhánová
Rasmus Hoffmann
Terje Eikemo
Gwenn Menvielle
Johan Mackenbach

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Nederland
gezondheidsverschillen
overlijden
sociaal-economische positie