Visie & Beleidsplein

De playground georganiseerd

een kwalitatief onderzoek naar samenwerking in netwerken rondom Richard Krajicek playgrounds

Bode, A.J.M. (2012). De playground georganiseerd: een kwalitatief onderzoek naar samenwerking in netwerken rondom Richard Krajicek playgrounds. Utrecht: Universiteit Utrecht.

In dit kwalitatieve onderzoek staan de playgrounds van de Richard Krajicek Foundation (RKF) centraal. RKF playgrounds worden neergelegd in (achterstands) wijken waar de mogelijkheden voor kinderen om te sporten beperkt zijn. Op en rondom de playgrounds van de RKF zijn allerlei actoren actief zoals sportleiders, welzijnswerkers, scholen, wijkagenten en overheidsinstanties. De wijze waarop deze actoren met elkaar samenwerken, kent op iedere playground haar eigen dynamiek, en verloopt wisselend succesvol. In dit onderzoek is aan de hand van een netwerkanalyse gekeken naar het netwerk van actoren rondom playgrounds gelegen in Enschede, Utrecht en Den Haag. Specifiek is ingegaan op de invloed van de structuur van ieder netwerk op de samenwerking en effectiviteit van het netwerk. De structuur van een netwerk blijkt van invloed te zijn op de samenwerking en effectiviteit binnen een netwerk. Zo leidt een gecentraliseerd netwerk tot meer samenwerking en coördinatie van activiteiten op de playground. Daarbovenop draag centraliteit bij aan afstemming tussen activiteiten van actoren. Verder stimuleert een dicht netwerk de onderlinge informatiedeling tussen actoren, wat bijdraagt aan samenwerking, en positief is bij de afstemming van activiteiten op de playground. De formalisatie gaat over de mate waarin het netwerk functioneert via expliciete regels en afspraken. Een lichte formalisatie van het netwerk blijkt positief te zijn voor samenwerking. Tot slot blijkt stabiliteit van een netwerk, en in het bijzonder stabiliteit van actoren binnen het netwerk, een belangrijke voorwaarde te zijn voor het kunnen opbouwen van een structurele samenwerking binnen het netwerk.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

De playground georganiseerd : een kwalitatief onderzoek naar samenwerking in netwerken rondom Richard Krajicek playgrounds

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arjan Bode

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

netwerken
samenwerking
samenwerkingsverbanden
scripties
speelruimte
wijkaanpak