Visie & Beleidsplein

Sportief verliezen of onsportief winnen

een kwalitatief onderzoek naar het denken over sportiviteit en respect in het voetbal binnen de KNVB

Gilissen, B.L.A. (2010). Sportief verliezen of onsportief winnen: een kwalitatief onderzoek naar het denken over sportiviteit en respect in het voetbal binnen de KNVB. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Het doel van dit onderzoek was om er achter te komen welke betekenissen medewerkers van de KNVB geven aan sportiviteit en respect in het voetbal. Zowel het bestuderen van theoretische concepten als het afnemen van zestien interviews met KNVB-medewerkers hebben tot meer inzichten in deze betekenissen geleid. Volgens KNVB-medewerkers is voetbal bedoeld voor het hebben van plezier, maar wordt er in de praktijk steeds vaker gekozen voor onsportief winnen in plaats van sportief verliezen. De KNVB-medewerkers vinden dat alle betrokkenen in het voetbal verantwoordelijk zijn voor hun eigen onsportieve en respectloze gedrag. Het belang dat KNVB-medewerkers echter hechten aan de scheidsrechters en aan een strenger en harder reactief beleid, lijkt deze verantwoordelijkheid naar de scheidsrechter toe te trekken waardoor dit de verantwoordelijkheid bij de spelers voor hun eigen gedrag lijkt te ontnemen. Dit onderzoek naar de betekenissen die KNVB-medewerkers geven aan sportiviteit en respect in het voetbal, heeft laten zien welke (ethische) dilemma's spelen op organisatorisch niveau en wat de gevolgen zijn voor de organisatie van het voetbal op macro, meso en micro niveau.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Sportief verliezen of onsportief winnen : een kwalitatief onderzoek naar het denken over sportiviteit en respect in het voetbal binnen de KNVB

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Benoit Gilissen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

scripties
sportbonden
sportiviteit
voetbal