Visie & Beleidsplein

Exercise in women with the metabolic syndrome

molecular mechanisms of exercise-induced changes in insulin resistance and vascular structure

Poelkens, F. (2014). Exercise in women with the metabolic syndrome: molecular mechanisms of exercise-induced changes in insulin resistance and vascular structure. Nijmegen: Radboud Universiteit.

Het doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van insulineresistentie (verstoorde suikerstofwisseling) en meer inzicht in het werkingsmechanisme van een sportprogramma op insulineresistentie en de structuur van een slagader. Hiertoe hebben de onderzoekers obese vrouwen, die tenminste drie obesitas-geassocieerde risicofactoren hadden, onderzocht. Deze vrouwen hebben het zo genoemde metabool syndroom. Ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, leidt vaak tot insulineresistentie, een verhoogde bloeddruk, laaggradige ontsteking en een verstoord vetspectrum in het bloed. Veel mensen met obesitas ontwikkelen dan ook uiteindelijk suikerziekte en/of hart- en vaatziekten. Obesitas wordt veroorzaakt door een complexe interactie tussen genetische aanleg, de overconsumptie van voeding en een inactieve levensstijl. Aanpassing van de levensstijl door te sporten, en dientengevolge een verbetering van de lichamelijke conditie, is een bewezen methode om de obesitas-geassocieerde risicofactoren waaronder insulineresistentie te verbeteren. Het is echter nog grotendeels onbekend wat het precieze werkingsmechanisme van het positieve effect van sporten is.

Uitgever(s): Radboud Universiteit,

Download(s)

Exercise in women with the metabolic syndrome : molecular mechanisms of exercise-induced changes in insulin resistance and vascular structure

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Fleur Poelkens

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

diabetes
leefstijl
lichaamsbeweging
obesitas
proefschriften
sport (algemeen)
vrouwen