Visie & Beleidsplein

Six sporting worlds

a cluster analysis of sports participation in the EU-25

Tuyckom, C. van (2013). Six sporting worlds: a cluster analysis of sports participation in the EU-25.

Het doel van deze studie was het identificeren van clusters van Europese landen gegroepeerd door middel van sportparticipatie-uitkomsten (met name organisatorische context en intensiteit van sportbeoefening), om groepen voor internationale vergelijkingen te vormen.

Sportparticipatie-data voor de EU-25 werden gehaald uit de 2004 Eurobarometer survey. Zowel hiërarchische als k-means clusteranalyse werden uitgevoerd om groepen van landen te identificeren die homogeen waren in termen van sportparticipatie-profielen.

Zes clusters van landen konden worden geïdentificeerd: (i) niet tot gemiddelde fitness landen, (ii) actieve club landen, (iii) gemiddelde niet-georganiseerde landen, (iv) gemiddelde school landen, (v) actieve multi-context landen, en (v) zeer actieve landen.

Aanzienlijke verschillen in sportparticipatie-profielen tussen Europese landen worden duidelijker wanneer we landen clusteren op basis van actuele uitkomsten. De hier empirisch afgeleide taxonomie heeft voordelen boven ad hoc systemen voor de vergelijking van sportparticipatie en om te beslissen welke landen de meest vergelijkbare participatieprofielen hebben. Meer nog, het toont dat beleidsstrategieën om sportparticipatie te bevorderen in Europese landen een gedifferentieerde aanpak moeten hebben, en rekening houden met het feit dat het aanbod en intensiteit van sport op een verschillend niveau ligt in de zes sportclusters.

Uitgever(s): Springer Netherlands,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Charlotte van Tuyckom

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Europa
sportbeoefening