Visie & Beleidsplein

Medespelers en tegenstanders

een kwalitatief onderzoek naar de betekenissen die golfers geven aan hun betrokkenheid bij de golfsport en golfclub

Verschuur, H. (2010). Medespelers en tegenstanders: een kwalitatief onderzoek naar de betekenissen die golfers geven aan hun betrokkenheid bij de golfsport en golfclub. Utrecht: Universiteit Utrecht, Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap.

Dit onderzoek gaat in op verschillen en overeenkomsten in de betekenissen die greenfeespelers (in dit rapport de benaming voor vrije golfers en D-leden) en golfclubleden van middelbare leeftijd geven aan een actieve betrokkenheid bij de golfsport en golfvereniging. De golfsport is de afgelopen jaren voornamelijk gegroeid met golfers die weinig golfen: vrije golfers en D-leden. In deze rapportage wordt een antwoord gegeven op de vraag hoe het komt dat deze mensen nauwelijks de gang naar de golfbaan maken. Het betreft een kwalitatief onderzoek waarin negen greenfeespelers en negen golfclubleden zijn geïnterviewd die op uiteenlopende golfbanen in Nederland hebben gespeeld. Uit deze interviews blijkt dat greenfeespelers niet direct beperkt worden meer te golfen door een gebrek aan economisch kapitaal in de zin van tijd en geld. Het missen van sociaal-, cultureel- en sportief kapitaal daarentegen zijn wel redenen die er voor zorgen dat de golfsport voor greenfeespelers minder aantrekkelijk is.  

Uitgever(s): Universiteit Utrecht, Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap,

Download(s)

Medespelers en tegenstanders : een kwalitatief onderzoek naar de betekenissen die golfers geven aan hun betrokkenheid bij de golfsport en golfclub

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Hidde Verschuur

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

golf
kwalitatief onderzoek
participatie
scripties