Visie & Beleidsplein

Beleidskader sportevenementen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (2015). Beleidskader sportevenementen. Den Haag: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In het Regeerakkoord is het belang van het organiseren van sportevenementen in Nederland onderstreept: “Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling richting de breedtesport”.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende aansprekende sportevenementen naar Nederland gehaald. Denk aan het WK Wielrennen op de weg in Zuid-Limburg en het EK Beachvolleybal in Den Haag in 2012 en het European Youth Olympic Festival in Utrecht in 2013. In 2014 volgden het WK BMX in Rotterdam, het dubbel WK Hockey in Den Haag en het WK Roeien in Amsterdam.

Ook de agenda voor de komende jaren wordt steeds verder gevuld met toonaangevende sportevenementen. Zo worden in 2015 het WK Beachvolleybal, de Grand Départ en het EK Volleybal georganiseerd. In 2016 vindt in Nederland het EK Atletiek plaats en in 2017 het EK Voetbal voor vrouwen en het EK Hockey.

Sportdeelname geeft plezier, verbindt en is gezond. Door toonaangevende internationale sportevenementen naar Nederland te halen, kan Nederland zich nadrukkelijk positioneren als sportland met sportevenementen waarop de Nederlandse atleten voor eigen publiek het beste uit zichzelf halen, een rolmodel zijn en ook anderen enthousiast maken om meer te bewegen en sporten. Om dit te bereiken zal de kracht van sportevenementen de komende jaren nog beter benut moeten worden. Dit kan onder meer door het organiseren van activiteiten rondom het sportevenement zelf (de side-events).

Er kunnen ook andere maatschappelijke en economische doelen bereikt worden met het organiseren van sportevenementen, zoals het op de kaart zetten van Nederland als handelsnatie en een stad of regio als gastvrije ontmoetingsplek.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil via dit beleidskader bijdragen aan het naar Nederland halen en organiseren van toonaangevende en intrinsiek aansprekende internationale sportevenementen.

Aansprekende internationale sportevenementen kunnen in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Dit kunnen zowel top-, breedte- als multisportevenementen zijn. Ook aanloopevenementen en overige topsportevenementen kunnen in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten organisatoren meer inzetten op maatschappelijke en economische spin-off rondom het evenement.

Uitgever(s): Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS),

Download(s)

Beleidskader Sportevenementen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

internationaal
maatschappelijke effecten
rijksoverheid
sportevenementen
subsidies
topsportevenementen