Visie & Beleidsplein

Sporters maken kennis met sport

Romijn, D., & Mulier Instituut (2015). Sporters maken kennis met sport. Sport & Strategie.

Ongeveer de helft van de Nederlanders (16 jaar en ouder) is bekend met de sportactiviteiten in aanloop naar Koningsdag. Alleen de mensen die nooit gesport hebben zijn relatief wat minder bekend hiermee. Een klein deel (4%) van de mensen die bekend zijn met deze activiteiten nam in 2014 ook daadwerkelijk deel hieraan. Opvallend genoeg is dit percentage lager onder niet-sporters (1)%), ex-sporters (2%) en sporadische sporters (2%). Juist de groep die aangeeft altijd wat (6%) of zelfs veel (5%) aan sport gedaan te hebben heeft ook deelgenomen aan de kennismakingsactiviteiten.

 

 

De kennismakingsactiviteiten lijken dus met name de groep aan te trekken die al veel met sport heeft en veel minder met hen voor wie de sport juist wat verder weg staat. Daarmee is dit mechanisme overigens niet anders dan bij andere landelijke evenementen van sport- en beweegstimulering zoals de avondwandelvierdaagse (bekend bij 87%) en de zwemvierdaagse (bekend bij 55%). Aan de avondwandelvierdaagse doen sporters aanzienlijk vaker mee dan oud sporters en mensen die nooit gesport hebben (respectievelijk 5% en 1% gemiddeld). De zwemvierdaagse trekt meer regelmatige of veel-sporters (1,4%) en nauwelijks niet of oud-sporters (0,3%). 

Niet-sporters blijven lastig in beweging te krijgen (zie: Elling & Kemper, 2011), dat ondervinden ook de Koningsspelen. Echter, vanaf 2016 wordt deze Nationale Sportweek in de maand september georganiseerd. Dan ligt er ook voor de niet-sporters nog een heel sportjaar in het verschiet.

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

David Romijn
Mulier Instituut

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

sportaanbod
sporten