Visie & Beleidsplein

"Imagerechten van voetballers in Europa"

een rechtsvergelijkend onderzoek tussen de landen Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk

Elshof, F. (2014). "Imagerechten van voetballers in Europa": een rechtsvergelijkend onderzoek tussen de landen Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam.

Vandaag de dag komt het steeds vaker voor dat profvoetballers inkomsten buiten het belastingbereik van hun woonland houden door middel van lucratieve imagerechtenstructuren. Zij brengen hun imagerechten, al dan niet door tussenkomst van hun voetbalclub, onder bij belastingparadijsvennootschappen, welke vervolgens de zorg van de exploitatie op zich nemen. Door dergelijke structuren verdient de voetballer veel geld, terwijl de belastingautoriteiten belastinggeld mislopen. Aangezien dit fenomeen zich tegenwoordig veel afspeelt in diverse Europese voetballanden is het interessant om er achter te komen hoe deze landen de imagerechtenvergoeding fiscaal gezien behandelen. In deze scriptie heeft de auteur daarom een rechtsvergelijkend onderzoek gedaan met betrekking tot de grote Europese voetballanden: Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Allereerst is de nodige achtergrondinformatie geschetst omtrent het sportersartikel uit het OESO-Modelverdrag en de toekomst van dit artikel in Nederlandse verdragen. Vervolgens is per land, afzonderlijk, bepaald hoe deze landen de imagerechtenvergoeding fiscaal gezien behandelen en of zij maatregelen treffen om dergelijke structuren in de toekomst enigszins tegen te gaan.  

Uitgever(s): Vrije Universiteit Amsterdam,

Download(s)

"Imagerechten van voetballers in Europa" : een rechtsvergelijkend onderzoek tussen de landen Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Fleur Elshof

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

belastingen
imago
scripties
vergoedingen
voetbal
wet- en regelgeving