Visie & Beleidsplein

Een gezonde geest in een gezond lichaam?

een onderzoek naar gezonde leefstijl als factor in het Job Demands-Resources model

Boer, H.M. den (2014). Een gezonde geest in een gezond lichaam?: een onderzoek naar gezonde leefstijl als factor in het Job Demands-Resources model. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Dit cross-sectionele onderzoek had als doelstelling om meer inzicht te bieden in de rol van een gezonde leefstijl (gemeten aan de hand van de BRAVO leefstijlfactoren: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning) als factor in het Job Demand-Resources model. Verwacht werd dat een gezonde leefstijl een bufferend effect heeft op het uitputtingsproces dat via werkeisen en burn-out leidt tot verzuim, en een versterkend effect op het motivatieproces dat via werkhulpbronnen en bevlogenheid leidt tot prestatie. Daarnaast werden relaties tussen werkeisen (werkdruk, emotionele belasting, geestelijke belasting en taakonduidelijkheid) en verzuimfrequentie en werkhulpbronnen (steun van collega’s en steun van de leidinggevende) en prestatie onderzocht. De hypothesen zijn onderzocht met behulp van een online vragenlijst, die werd ingevuld door 87 basisschoolleerkrachten. De werkeisen, de werkhulpbronnen en de leefstijlfactoren bleken niet te correleren met verzuimfrequentie. Wel vertoonden emotionele belasting, burn-out, roken en alcoholconsumptie positieve verbanden met het aantal verzuimde dagen. De werkhulpbronnen correleerden niet met prestatie maar wel vertoonde bevlogenheid een positieve relatie met prestatie. Geconcludeerd werd dat leefstijl geen directe maar ook geen indirecte invloed heeft op verzuim of prestatie. 

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Een gezonde geest in een gezond lichaam? : een onderzoek naar gezonde leefstijl als factor in het Job Demands-Resources model

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Henriëtte den Boer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezonde leefstijl
gezondheid
leefstijl
motivatie
prestatie
scripties
stress
ziekteverzuim