Visie & Beleidsplein

Mannelijkheid in het voetbal

een onderzoek naar de verschillende mannelijkheidsidealen in sporttijdschriften in het interbellum

Hendriksen, W. (2014). Mannelijkheid in het voetbal: een onderzoek naar de verschillende mannelijkheidsidealen in sporttijdschriften in het interbellum. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam.

In deze scriptie is de auteur op zoek gegaan naar de verschillende mannelijkheidsidealen in de jaren 1920 – 1940 in het Nederlandse voetbal en de sociale of religieuze distincties die hier in terug te vinden zijn. Dit mannelijkheidsideaal valt uiteen in twee idealen: een gedragsideaal en een lichamelijk ideaal. Het onderzoek heeft een beeld opgeleverd van de mannelijkheidsidealen van vier sporttijdschriften die elk voor een andere doelgroep schreven: De Cortinhian voor de elite, Het Sportblad en Het volk voor de lagere klassen, Sport Illustratie voor de katholieken en Lichaamsoefening voor de protestanten in Nederland. De vier onderzochte tijdschriften laten tot op een bepaalde hoogte een gemeenschappelijk mannelijkheidsideaal in hun voetbalverslagen naar voren komen; er is sprake van een gedeelde idealengroep. Eigenschappen als zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, enthousiasme, moed, wilskracht, vastberadenheid en ijver komen in de vier sporttijdschriften duidelijk naar voren. Fair play is eveneens terug te vinden in de vier tijdschriften, maar in Het Sportblad wordt aan sportief gedrag minder aandacht besteed dan in de andere drie tijdschriften. Het Sportblad is een voorstander van krachtig en potig voetbal en dit sporttijdschrift klaagt dan ook nauwelijks over ruw spel; fair play betekent voor hen het eerlijk naleven van de spelregels, bijvoorbeeld ten aanzien van een partijdige arbiter.

Uitgever(s): Vrije Universiteit Amsterdam,

Download(s)

Mannelijkheid in het voetbal : een onderzoek naar de verschillende mannelijkheidsidealen in sporttijdschriften in het interbellum

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Wilbert Hendriksen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

mannen
scripties
sport (algemeen)
sportgeschiedenis
tijdschriften
voetbal