Visie & Beleidsplein

Besturen van sportverenigingen

een onderzoeksverslag

Verstegen, R., Andriessen, J.H.T.H., & Begeer, J.C.M. (1983). Besturen van sportverenigingen: een onderzoeksverslag. Tilburg: IVA, Instituut voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek van de Katholieke Hogeschool Tilburg.

De vraagstelling die in deze publicatie centraal staat, luidt als volgt: op welke wijze kan de sportvereniging in bestuurlijk, administratief en organisatorisch opzicht als vrijwillig samenwerkingsverband optimaal blijven functioneren? De centrale vraagstelling is toegesneden op een viertal subvragen:

  1. Welke bestuurlijke, administratieve en organisatorische taken worden er bij verenigingen en ten behoeve van verenigingen door andere organisaties vervuld?;
  2. Welke zijn de structuren van de verenigingen en organisaties waarbinnen deze taken worden vervuld?;
  3. Welke problemen doen zich voor met betrekking tot de huidige taakverdeling en organisatiestructuren en welke opvattingen bestaan er in het licht hiervan over ondersteuning?;
  4. Welke zijn de meest geëigende werkwijzen en organisatiestructuren op verenigingsniveau en op welke wijze zou ondersteuning ten behoeve daarvan kunnen plaatsvinden?

Het zijn vooral de eerste drie vragen waarover deze rapportage informatie geeft. Met betrekking tot de vierde vraag worden enkele aanzetten alsmede een door de onderzoekers op grond van hun ervaringen ontwikkelde visie gegeven.

Uitgever(s): IVA, Instituut voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek van de Katholieke Hogeschool Tilburg,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

R. Verstegen
J.H.T.H. Andriessen
J.C.M. Begeer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

besturen
bestuursorganen
kader
sportverenigingen
vrijwilligers