Visie & Beleidsplein

Social inequalities in young children's lifestyle behaviors and childhood overweight

the Generation R Study

Wijtzes, A.I. (2015). Social inequalities in young children's lifestyle behaviors and childhood overweight: the Generation R Study. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het doel van dit proefschrift is om verder inzicht te krijgen in sociale verschillen in leefstijl gedragingen en overgewicht bij jonge kinderen.

De onderzoekers hebben hiervoor de volgende specifieke onderzoeksvragen opgesteld:

  1. In hoeverre zijn leefstijl gedragingen van jonge kinderen onafhankelijk geassocieerd met lichaamsvet?;
  2. In hoeverre zijn er sociale verschillen in overgewicht bij jonge kinderen en hoe kunnen deze verschillen worden verklaard?;
  3. In hoeverre zijn er sociale verschillen in leefstijl gedragingen bij jonge kinderen en hoe kunnen deze verschillen worden verklaard?;
  4. Wat is de effectiviteit van interventies gericht op het verbeteren van leefstijl gedragingen en/of de preventie van overgewicht bij sociaal achtergestelde kinderen (0-12 jaar) in Europa? 

De eerste drie onderzoeksvragen zijn behandeld in studies ingebed in het Generation R onderzoek te Rotterdam. Het Generation R onderzoek is een prospectief cohort onderzoek dat kinderen volgt vanaf het foetale leven tot de jong volwassen leeftijd. De vierde en laatste onderzoeksvraag is behandeld in een systematisch review van de wetenschappelijke literatuur. De resultaten worden in dit proefschrift gepresenteerd.

Uitgever(s): Erasmus Universiteit Rotterdam,

Download(s)

Social inequalities in young children's lifestyle behaviors and childhood overweight : the Generation R Study

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Anne Wijtzes

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezonde leefstijl
jeugd
kinderen
leefstijl
overgewicht
proefschriften