Visie & Beleidsplein

Volwassenen met motorische beperking sporten het minst in Nederland

Meer, P. van der, & Arko Sports Media (2015). Volwassenen met motorische beperking sporten het minst in Nederland.

Voor het onderzoek heeft het RIVM gebruik gemaakt van zelfgerapporteerde data van ruim 380.000 volwassenen uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen GGD’en, CBS en RIVM 2012. Voor een goede gezondheid geldt de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB): tenminste vijf dagen per week gedurende dertig minuten matig intensief bewegen. Het onderzoek had als doel om het sportgedrag onder mensen met gezondheidsproblemen in Nederland in kaart te brengen.

Sportgedrag en gezondheidsproblemen 

Uit het onderzoek is gebleken dat volwassenen met gezondheidsproblemen minder vaak aan sport doen dan mensen die deze problemen niet hebben. Bij gezondheidsproblemen gaat het om chronische aandoeningen, zoals gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten, en om een slechtere psychische gezondheid. Daarnaast gaat het om lichamelijke beperkingen, waaronder motorische, gezichts- en gehoorbeperkingen.

Motorische beperking 

Van de mensen met een motorische beperking sport 25 procent wekelijks. Daarmee is dit de groep van mensen met een gezondheidsprobleem dat het minst sport. Ook voldoet deze groep mensen het minst aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). In Nederland hebben 2,7 miljoen mensen een motorische beperking, daarbij gaat het bijna 1 miljoen (0,8 miljoen) personen om een matig tot ernstige motorische beperking (zes procent van de bevolking).  

Sportgedrag per regio

In het onderzoek werd ook gekeken naar het wekelijkse sportgedrag onder mensen met een motorische beperking per GGD-regio in Nederland. In Groningen (32,2%) en Kennemerland (30,3%) zijn de hoogste percentages te vinden voor volwassenen met een motorische beperking die minstens een keer per week te sporten. In Zeeland (18,6%) en Utrecht (20,4%) geven de minste mensen met een motorische beperking aan wekelijks te sporten. In de rest van Nederland liggen de percentages wekelijkse sporters met een motorische beperking tussen de twintig en dertig procent.

Beleid

Het beleid van het ministerie van VWS is erop gericht mensen te stimuleren om te bewegen en te sporten, ongeacht een aandoening of beperking. Met dit onderzoek van het RIVM is duidelijk geworden dat mensen met een aandoening of beperking minder bewegen en sporten. Hieruit voortkomend zal gekeken moeten worden wat de reden is dat deze groepen minder sporten en hoe het aanbod aan kan sluiten bij hun behoeften. 

Wekelijkse Sporters 2012

Per GGD-regio, volwassenen van negentien jaar en ouder met een motorische beperking

 

Op sportopdekaart.nl is een interactieve versie van deze kaart te vinden. Ook zijn hier kaarten opgenomen over de beweegnorm bij volwassenen met een motorische beperking en kaarten over wekelijks sporten bij mensen met een chronische aandoening. Meer informatie en achtergronden bij de genoemde cijfers zijn te vinden in het RIVM-rapport Beweeg- en sportgedrag van mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking.

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Pieter van der Meer
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

aandoeningen
mensen met een lichamelijke beperking
onderzoeken