Visie & Beleidsplein

An evidence-based physical activity and fitness programme for ageing adults with intellectual disabilities

development, implementation and health effects

Schijndel-Speet, M. van (2015). An evidence-based physical activity and fitness programme for ageing adults with intellectual disabilities: development, implementation and health effects. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam.

De voorliggende studie had als doel om de lichamelijke activiteit van oudere mensen met een verstandelijke beperking te verhogen en hun lichamelijke fitheid te handhaven of te verbeteren. Drie Nederlandse zorgorganisaties (Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen) en twee academische centra (Leerstoel voor geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten van het Erasmus Medisch Centrum en de afdeling bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen) startten de studie: Gezond OUDer met een Verstandelijke beperking (GOUD). Lichamelijke activiteit en fitheid, voeding en voedingstoestand en depressie en angst zijn onderzocht. Aangetoond is dat oudere mensen met een verstandelijk beperking zeer beperkt lichamelijk actief zijn en een relatief laag fitheidsniveau hebben. Hoewel het belang van lichamelijke activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking door de sector wordt erkend, zijn er slechts enkele methodologisch goede studies uitgevoerd met een redelijk aantal deelnemers (meestal jongeren of volwassenen met een lichte verstandelijke beperking), die de gezondheids- gerelateerde effectiviteit van beweegprogramma’s evalueerden. De ontwikkeling, de implementatie en de effectiviteit van een programma gericht op de lichamelijke activiteit en fitheid van ouderen met een verstandelijke beperking zijn beschreven in dit proefschrift. Deze interventiestudie maakt onderdeel uit van de GOUD-studie.

Uitgever(s): Erasmus Universiteit Rotterdam,

Download(s)

An evidence-based physical activity and fitness programme for ageing adults with intellectual disabilities : development, implementation and health effects

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marieke van Schijndel-Speet

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitheid
mensen met een verstandelijke beperking
ouderen
proefschriften