Visie & Beleidsplein

Sportdeelname in juli: klassieke zomerdip

NOC*NSF (2015). Sportdeelname in juli: klassieke zomerdip.

De NOC*NSF Sportdeelname Index kwam in juli 2015 uit op 102 punten. Dit is een daling ten opzichte van juni 2015, toen de index nog op 135 stond. De index staat daarmee ook lager dan vorig jaar in dezelfde periode; toen stond deze op 111. 54 procent van de mensen sportte wekelijks in de maand juli. Dat is 5 procent onder het niveau van juni en 1 procent lager dan het percentage dat in juli 2014 wekelijks sportief actief was. De wekelijkse sportdeelname is met name gedaald in de leeftijdsgroepen 5 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 18 jaar. In juli 2015 deden ten opzichte van het jaar daarvoor (juli 2014) in totaal circa 220.000 meer Nederlanders aan wandelsport. Wandelsport neemt daarmee de eerste positie in binnen de ‘stijgers van 2015’.

Weer dat weer…

Veel sporters besloten hun sportieve activiteiten tijdelijk op een lager pitje te zetten. Natuurlijk liggen in juli de competities stil en genieten veel mensen van hun vakantie. Maar dat is ieder jaar het geval. Een mogelijke verklaring voor het feit dat er minder gesport werd, wordt gevormd door de weersomstandigheden van afgelopen juli: onvoorspelbaar en wisselvallig. Zo was de temperatuur aan het begin van de maand met meer dan 32 graden erg hoog, terwijl het eind juli dan weer relatief koud en storm- en regenachtig was. Niet ideaal voor spontane sportbeoefening.

Jongeren

Ook de sportdeelname onder jongeren is weer in kaart gebracht. De Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar daalde in juli 2015 naar 2 punten, ten opzichte van 109 punten in juni. Dat betekent dat in juli 2015 61 procent van de jongeren vier keer of vaker in die maand heeft gesport. In juli 2014 was dit 66 procent en in de eerste helft van 2015 78 procent. Tijdens de zomervakantie sporten Nederlandse jongeren significant minder, zo is gebleken. Het percentage jongeren tussen 13 en 18 jaar dat vier keer of vaker sportte, is ten opzichte van juli 2014 (69 procent) met 9 procent gedaald naar 60 procent in juli 2015. Het aantal kinderen dat in juli helemaal niet gesport heeft, ligt op 25 procent. Dit is 7 procent hoger dan juni 2015 en 3 procent hoger dan juli 2014.

Op naar een zomerpiek

De volgende zomer belooft in sportief opzicht een gedenkwaardige te worden: de sportliefhebber mag zich verheugen op mooie topsportevenementen. 

Het EK voetbal, de EK atletiek, de Tour de France en Olympische en Paralympische Spelen in Rio, het kan niet op… 

Een mooie kans voor alle sportaanbieders in Nederland om, tegen de achtergrond van dit prachtige sportaffiche, iedereen te inspireren om in beweging te komen. 

Volgend jaar juli geen zomerdip, maar een zomerpiek!

Download:

NOC*NSF Sportdeelname Index en de Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar - juli 2015

Uitgever(s): NOC*NSF,

Download(s)

Sportdeelname in juli: klassieke zomerdip

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

NOC*NSF

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

NOC*NSF
sportbeoefening