Visie & Beleidsplein

Gezondheidsaspecten van tennis

Collard, D.C.M., Pluim, B., & Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) (2015). Gezondheidsaspecten van tennis. In H. Poel, Tennis in Nederland (pp. 78-93)

Sport en bewegen hebben een positief effect op de gezondheid. Door regelmatig aan sport deel te nemen, en daarmee fysiek actief te zijn, is de kans op verschillende gezondheidsgerelateerde ziekten lager. In dit hoofdstuk uit het brancherapport Tennis in Nederland gaan Dorine Collard en bondsarts Babette Pluim in op de gezondheidsaspecten van tennis.

Een aantal feiten en cijfers uit dit hoofdstuk:

  • Tennis is een lifetime sport die van zeer jong tot zeer oud kan worden beoefend. In het leeftijdssegment 35-plus was de KNLTB met 393.000 leden in 2013 de grootste sportbond.
  • Er is een positief verband tussen het spelen van tennis en gezondheid, op het gebied van fitheid, botdichtheid, vetpercentage, de kans op hart- en vaatziekten, de ontwikkeling van anaeroob systeem, beenspieren, (oog-hand)coördinatie en wendbaarheid. • Eén of meer blessures zijn voor KNLTB-leden de voornaamste reden om het lidmaatschap bij de tennisvereniging op te zeggen. Slechts een kwart van deze afmelders geeft aan de blessure(s) te hebben opgelopen tijdens het tennissen.
  • De kans dat een tennisser een blessure oploopt waarvoor behandeling op de spoedeisendehulpafdeling nodig is, is kleiner dan gemiddeld in vergelijking met andere sporten.
  • Gezonde voeding, blessurepreventie, veiligheid en sociale gezondheid zijn de vier belangrijkste aspecten voor een ‘gezonde tennisvereniging’.

Uitgever(s):

Download(s)

Gezondheidsaspecten van tennis

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Dorine Collard
Babette Pluim
Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

blessurepreventie
gezondheid
sportblessures
tennis