Visie & Beleidsplein

Europese waardering voor succesvol Drents sportproject

Schotanus, F., & Arko Sports Media (2015). Europese waardering voor succesvol Drents sportproject. Sport & Strategie.

Het Hoogeveense project, genaamd ‘Sport JIJ ook?’, loopt al sinds in 2010. Schoolkinderen in de groepen 6, 7 en 8 wordt gevraagd of ze lid zijn van een sportvereniging. Kinderen die niet sporten worden thuis opgezocht door een jongerenwerker en een combinatiefunctionaris, waarbij zij vragen naar de redenen waarom ze niet sporten. Vervolgens wordt gezocht naar een passende sport. Geldgebrek kan een reden zijn van de inactiviteit, daarom doet ook het Jeugdsportfonds mee, die organisatie kan een bijdrage leveren waarmee financiële hindernissen worden weggenomen.

Consistent, professioneel en lokaal 

Kees Sijbesma, die namens NOC*NSF nauw betrokken is bij de Europese Week van de Sport en Nederlandse inzending voor de ‘BeActive Citizen Ambassador Award’, vertelt dat dit initiatief ertoe heeft geleid dat een ‘substantieel deel’ van de kinderen die benaderd zijn, nu lid zijn van een sportvereniging. Het initiatief is volgens Sijbesma ook om andere redenen beloond door de jury. "Het project heeft een duurzaam karakter, het is lokaal, op menselijk niveau. Bovendien wordt het professioneel begeleid en er is sprake van een consistent beleid van de gemeente Hoogeveen.”   

De BeActive Citizen Ambassador Award is door de Europese Unie in het leven geroepen om mensen te stimuleren meer te sporten en te bewegen, als onderdeel van de eerste Europese Week van de Sport. Die is gestart omdat In de meeste Europese landen de sport- en beweegdeelname stagneert of zelfs afneemt.

Naast Seedorf en Radcliffe 

Nijboer werd met ‘Sport JIJ ook?’ eerder dit jaar al beloond met de Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris 2015. Het Hoogeveense project, waarvoor de gemeente ook genomineerd is voor de Sportgemeente van het Jaar, is inmiddels uitgebreid naar andere gemeenten in Drenthe. De toekenning van de Europese prijs aan Nijboer straalt volgens Sijbesma af op alle buurtsportcoaches en andere lokale sportaanjagers in Nederland. Dit netwerk van sportwerkers geeft ons land ook een voorsprong op andere Europese landen, al is dat gegeven bij de toekenning van de prijs niet aan de orde gekomen.   

EU-commissaris Navracsics roemde Nijboer in Brussel als ‘een rolmodel en inspiratiebron voor anderen om mensen te verleiden structureel in beweging te komen en te gaan sporten’. Nijboer mag als beloning toetreden tot het ambassadeursteam van de European Week of Sports in 2016, waarvan ook Clarence Seedorf en atlete Paula Radcliffe deel zullen uitmaken.   

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Friso Schotanus
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Europa
beweegstimulering
projecten
sportstimulering