Visie & Beleidsplein

Vermoeide reumapatiënt heeft baat bij beweging

Arko Sports Media (2015). Vermoeide reumapatiënt heeft baat bij beweging. Radboudumc.

Door vermoeidheidsklachten doen patiënten met RA steeds minder in het dagelijks leven. Ze bewegen minder en raken daardoor nog meer vermoeid. Er ontstaat een vicieuze cirkel en dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven van deze patiënten.

Doorbreek de cirkel

Het doorbreken van deze cirkel kan juist door meer lichamelijk activiteit. Rongen-van Dartel onderzocht welke factoren een relatie hebben met de vermoeidheid van de patiënten met RA. Ze keek daarbij specifiek naar het verband tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid bij deze groep. De deelnemers vulden daarvoor een vragenlijst in over hun vermoeidheid en hun bewegingspatroon werd twee weken lang gemeten.

Rongen-van Dartel ontdekte dat actievere RA-patiënten minder moe zijn. Slechter slapen en slechter lichamelijk functioneren blijken direct met vermoeidheid samen te hangen. Weinig zelfvertrouwen hangt samen met meer pijn, meer angst en depressie en slechter lichamelijk functioneren. Meer pijn hangt daarnaast samen met slechter lichamelijk functioneren en dat leidt weer tot vermoeidheid. En meer angst en depressie hangt samen met slechter slapen.

Behandeling

De vermoeidheid neemt mogelijk af als deze factoren effectief behandeld worden. Bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom is cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling, maar dit heeft maar een klein effect op de vermoeidheid bij RA. Meer dagelijkse beweging door onder begeleiding een trainingsprogramma te volgen, zou daarom een goede aanvullende en ondersteunende behandelmogelijkheid kunnen zijn (naast bestaande medicatie en eventuele cognitieve gedragstherapie). Dit moet afgestemd worden op de individuele patiënt op basis van wat er voor hem mogelijk is.

Intensief sporten

Ook een inspanningsprogramma gericht op verbetering van fitheid, lijkt positieve effecten te hebben op vermoeidheid bij RA. Omdat een inspanningsprogramma ook intensiever sporten bevat, heeft het mogelijk een nog groter effect op de vermoeidheid. Dat door sporten de algemene conditie van RA-patiënten toeneemt en de ziekteactiviteit afneemt zonder dat het extra schade toebrengt aan gewrichten, is al bekend.

Sanne Rongen-van Dartel hoopt 16 oktober 2015 te promoveren op dit onderzoek.

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

lichaamsbeweging
onderzoeken
reumatische aandoeningen