Visie & Beleidsplein

PFZW netto ouderdomspensioen

Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) (2015). PFZW netto ouderdomspensioen.

Op 1 januari 2015 heeft de overheid de fiscaal vriendelijke pensioenopbouw versoberd. Er kan geen pensioen meer opgebouwd worden over het deel van het inkomen boven de 100.000 euro. Mensen kunnen hierdoor te maken krijgen met een (forse) achteruitgang in hun pensioenopbouw. De overheid heeft het nu mogelijk gemaakt om vrijwillig via een pensioenregeling toch pensioen op te bouwen over het deel boven de 100.000 euro en daarmee de achteruitgang in pensioenopbouw te kunnen compenseren.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim twee miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn, waar ook de sportsector onder valt. Met PFZW netto ouderdomspensioen kunnen mensen die te maken krijgen met achteruitgang in hun pensioenopbouw nu zelf met de vrijgekomen premie hun pensioenopbouw aanvullen. Het betreft een vrijwillige regeling. Een medewerker kan individueel beslissen om hieraan mee te doen. Hij kiest ook zelf de gewenste premie. Als iemand besluit deel te nemen, informeert PFZW de werkgever. De werkgever moet namelijk de premie inhouden op het nettoloon van de medewerker.

Hoe werkt het?

PFZW netto ouderdomspensioen werkt als volgt:

  1. De medewerker betaalt maandelijks premie uit nettoloon. De werkgever houdt dit bedrag voor hem in.
  2. PFZW belegt dit geld. De premies en rendementen bouwen op tot een pensioenkapitaal.
  3. Vlak voor de datum waarop de medewerker met pensioen gaat koopt hij van het opgebouwde pensioenkapitaal een aanvullend pensioen.
  4. De medewerker krijgt dit pensioen, in maandelijkse termijnen voor de rest van zijn leven.

Voor wie is PFZW netto ouderdomspensioen?

Het PFZW netto ouderdomspensioen is bestemd voor alle deelnemers aan de collectieve basisregeling van PFZW met een fulltime bruto inkomen boven 100.000 euro. Alleen mensen die via hun werkgever zijn aangesloten bij PFZW kunnen dus meedoen met PFZW netto ouderdomspensioen. En dan alleen voor het inkomen dat iemand in de sector verdient. 

Meer weten?

Kijk hier voor een uitgebreide uitleg en de veelgestelde vragen over het PFZW netto ouderdomspensioen. Je vindt op de website van PFZW ook een rekentool waarmee kan worden nagegaan hoeveel het pensioen een werknemer kan opleveren.

Uitgever(s): Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS),

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

inkomen
pensioen
werkgevers
werknemers