Visie & Beleidsplein

Leefomgeving bepalend voor (on)gezonde leefstijl

Arko Sports Media (2015). Leefomgeving bepalend voor (on)gezonde leefstijl. VUmc, British Medical Journal-Open.

In Europa vormen obesitas en overgewicht een groot probleem. Ook de omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan de mogelijkheden om gezond te eten en te bewegen. Onderzoeker Jeroen Lakerveld van het VUmc en zijn team, voerden in zestig verschillende buurten in vijf Europese landen een groot onderzoek uit. Ze ontdekten dat er een groter verband is tussen de leefomgeving en gezond gedrag dan eerder werd gedacht.

Ongezonder

Bewoners van buurten met een laag gemiddeld inkomen hebben een ongezondere leefstijl. Ze eten minder groenten en fruit en drinken meer suikerhoudende dranken. Bewoners uit deze buurten hebben ook vaker overgewicht dan bewoners van buurten met een hoger inkomen.

Bevolkingsdichtheid

Ook de bevolkingsdichtheid van de buurt blijkt iets te zeggen over de lichamelijke activiteit van bewoners. Bewoners uit een ruimtelijk opgezette buurt zijn minder actief dan bewoners uit een dichtbebouwde buurt. Een verklaring hiervoor kan zijn dat mensen in laagbevolkte gebieden vaker de auto pakken, omdat voorzieningen zoals scholen en winkels verder weg zijn. Van alles respondenten bleken Nederlanders uit buurten met een laag gemiddeld inkomen het vaakst te wandelen of de fiets te pakken; ongeveer een uur per dag.

“We weten steeds beter dat de omgeving invloed heeft op hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag want waar je woont speelt ook een rol” – Lakerveld

 

In het onderzoek is gebruik gemaakt van geografische gegevens die gekoppeld zijn aan de uitkomsten van een grote online vragenlijst. Er waren meer dan zesduizend respondenten uit zestig verschillende buurten in vijf Europese landen; Hongarije, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

 

Download (PDF)

De volledige publicatie met onderzoeksresultaten uit het British Medical Journal-Open (Engelstalig)

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Europa
gedrag
geografische gebieden
leefomgeving
obesitas
onderzoeken
overgewicht
sociaal-economische positie